Tammikuussa valmistunut konsulttiraportti kertoo karua kuvaa Kirsi Varhilan johtamasta hyvinvointialueenhallinnon työilmapiiristä.
Kirsi Varhilan johtamaa Satakunnan hyvinvointialueen (Sata-alue) hallintoa kuvaillaan kuormittavaksi, autoritääriseksi ja ei-osallistavaksi konsulttiyhtiö FCG:n alkuvuodesta valmistuneessa raportissa.
Ulkopuolinen selvitys päätettiin tehdä, kun aluevaltuustossa esitettiin huolta muutosjohtamisen tilasta keväällä 2024.
Varhila ilmoitti torstaina eroavansa hyvinvointialueen johtajan tehtävästään. Syyksi erolle sanotaan tiedotteessa se, että Varhila ei näe edellytyksiä jatkaa tehtävästään.
Aluehallitus kokoontuu tänään perjantaina käsittelemään Varhilan eroa.
MTV Uutiset yritti tavoitella Kirsi Varhilaa asian tiimoilta.
Lue myös: Sopimus paljastaa: Varhilalle jättikorvaus erosta
Kirsi Varhila eroaa Satakunnan hyvinvointialueen johdosta
Kiusaamista ja syrjinnän kokemusta
Ylimmässä johtoryhmässä käydään selvityksen perusteella "vain vähän" keskustelua. Ilmapiiri ei selvityksen mukaan tue sitä, että kaikki ilmaisivat mielipiteensä.
Osallistavaa ja keskustelevaa johtamista on vähän, ja johto on kuormittunutta.
Raportissa tiivistetään myös hyvinvointikyselyn tuloksia. Siellä nousi esiin kokemuksia työpaikkakiusaamisesta hallinnon sisällä.
Hyvinvointikyselyssä nousee esiin myös syrjinnän kokemus mielipiteen perusteella.
Satan hallinnosta huomattava osa vastaajista, lähes 75 prosenttia, kertoo harkinneensa työpaikan vaihtoa.
Konsulttiyhtiö huomauttaa, että hyvinvointialueen organisaatio on vielä verrattain nuori, joka haastaa toimintakulttuuria, ja odotukset johtamista kohtaan ovat erilaisia.
– Osa kaipaa suoraviivaista tuloshakuista johtamista, osa keskustelevampaa johtamista.
Johtoryhmän ilmapiiriä kuvaillaan "jännitteiseksi".
– Linja- ja muutosorganisaatioiden välille on syntynyt molemminpuolinen epäluottamus/ yhteistyön puute.
Luottamuksen puute
Myös muutosohjelmassa on raportin mukaan ongelmia. Laskennallinen säästöpotentiaali ja todelliset säästöt eivät aina näytä selvityksen mukaan kohtaavan.
Tämä kohtaamattomuus johtuu raportin mukaan osin linja- ja muutosorganisaation välisestä kuilusta ja "molemminpuolisen luottamuksen puutteesta".
Varhilaa ei mainita yksilöidysti raportissa.
Sata-alueen tiedotteen mukaan "Varhila teki henkilökohtaisen ratkaisun ja näkee, että hänellä ei ole edellytyksiä jatkaa tehtävässään".
Varhilan kuukausipalkka on ollut työsuhteen alkaessa 14 500 euroa.
Sopimuksen mukaan jos johtaja irtisanoutuu omasta aloitteesta sen vuoksi, ettei hänellä ole arvionsa mukaan edellytyksiä suoriutua tavoitteistaan, hän saa kolmen kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen.
Varhila on aiemmin toiminut muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana.