Raportti: Pakistan rakensi laajan laittoman tiedustelujärjestelmän – myös Nokia oli mukana

nokia siemens pakistan
Pakistanin tiedustelupalvelun entinen päällikkö Hamid Gul näytti voitonmerkkiä vuonna 2007. Myös Nokia Siemens Networkin kuva samalta vuodelta.EPA
Julkaistu 26.07.2015 20:27
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Arvostetun yksityisyyttä turvaavan kansainvälisen järjestön raportista käy ilmi, että Nokia Siemens Network on ollut osallisena yhden maailman kattavimman laittoman valvontajärjestelmän rakentamisessa.

Privacy International -järjestön julkaiseman raportin mukaan Pakistanin tiedustelupalvelu on yrittänyt päästä käsiksi lähes koko maailman internetliikenteeseen merenalaisten kaapeleiden kautta. Pakistanin suurimman kaupungin Karachin satamassa sijaitsevien kaapelien kautta kulkee ainakin Intian, Pohjois-Amerikan, Euroopan, Afrikan ja Kaakkois-Aasian verkkoliikennettä.

Raportista uutisoivat muun muassa The Guardian ja International Business Times.

Nokialta salakuuntelujärjestelmä

Pakistanin tiedustelupalvelu ei suinkaan ollut rakentamassa järjestelmää yksin. Raportin mukaan Pakistan on tilannut erilaisia vakoiluun soveltuvia työkaluja useilta eri yrityksiltä. Yritysten joukossa on muun muassa ruotsalainen Ericsson, saksalainen Atis ja kiinalainen Huawei, mutta myös Nokian omistama Nokia Siemens Networks.

Raportin mukaan Nokia Siemens Networksilta olisi tilattu muun muassa gps-signaalin ja äänen sieppaamiseen sopiva järjestelmä.

Vakoillut poliitikkoja, toimittajia ja aktivisteja

Privacy Internationalin raportissa todetaan, että Pakistan olisi käyttänyt valvontaresurssejaan muun muassa vakoillakseen oman maansa poliitikkoja ja korkeimman oikeiden tuomareita. Maailmalla vakoilun kohteina ovat olleet toimittajat, juristit ja aktivistit, raportissa kerrotaan.

Yhteensä 55 sivun mittaisessa raportissa todetaan Pakistanin järjestelmän kilpailleen maailman tehokkaimman tiedustelujärjestelmän tittelistä muun muassa Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa.

Raportin mukaan Pakistanin projekti on alkanut jo yli 10 vuotta sitten. Pakistan ei ole vielä kommentoinut paljastusta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat