Hallitus julkaisee rasismitiedonannon ensi viikon torstaina.
Hallituksen tiedonanto rasisminvastaisesta työstä valmistuu ensi viikon torstaina. Tuolloin hallitus käsittelee ja hyväksyy tiedonannon yleisistunnossaan, minkä jälkeen se on julkinen.
– Valtaosa tekstistä on valmista, joistakin yksityiskohdista jatketaan keskustelua. Tiedonannot ovat perinteisesti aika lyhyitä, sanotaan 6-7 sivua maksimissaan, kertoo tiedonantoa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Risto Artjoki MTV Uutisille.
Tiedonanto on ollut ratkaisevassa roolissa hallituksen jatkon kannalta, sillä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on sanonut RKP:n arvioivan hallitusyhteistyön jatkoa ainakin osittain rasismitiedonannon pohjalta. Tiedonanto annetaan eduskunnalle 6. syyskuuta. Käsittelyn jälkeen eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.
Artjoki ei ota kantaa siihen, uskooko hän tiedonannon tyydyttävän RKP:ta.
– Ei tämä ole vain RKP-kysymys, vaan hallituspuolueiden yhteinen kysymys. Kaikissa ryhmissä tästä on keskusteltu, ja on koettu tärkeäksi, että tiedonanto tuodaan, Artjoki sanoo.
Lue lisää: Orpo: Rasismin vastaisista toimista käyty "kovaa ja värikästäkin" keskustelua, tekeillä konkreettisia toimia
Mahdollisesta lisärahoituksesta päätetään myöhemmin
Etenkin RKP:n Henriksson on vaatinut tiedonannolta selkeää irtiottoa rasismista sekä konkreettisia keinoja ja rahoitusta rasisminvastaiseen työhön. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on tyrmännyt lisärahoituksen ainakin velaksi.
Tiedonannossa ei ainakaan suoraan luvata lisää rahaa rasisminvastaiseen työhön, sillä hallitus päättää mahdollisesta lisärahoituksesta vasta budjettiriihessään syyskuussa, Artjoki kertoo.
Artjoen mukaan tiedonannon konkretia perustuu ainakin osittain hallitusohjelmassa sovittujen asioiden konkretisoimiseen.
– Hallitusohjelmassa on paljon tähän liittyviä kirjauksia, joiden pohjalta voidaan mennä eteenpäin. Siellä on lainsäädäntöön liittyviä toimia, tiettyjen asioiden painottamiseen liittyviä toimia ja asioiden käsittelytasoon valtionhallinnossa liittyviä toimia.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen väläytti tänään muun muassa anonyymiä rekrytointia valtionhallinnossa konkreettisena keinona.
– Tämä on yksi monista keinoista, jotka ovat pöydällä harkittavina. Kokonaisuus päätetään ensi torstaina valtioneuvoston istunnossa. Meille on tullut paljon ehdotuksia sekä kuulemisprosessissa että ulkopuolelta, Artjoki sanoo.
Kokoomuksen Marttinen sanoi tänää myös, että lisärahoituksesta tuskin syntyy kiistaa hallituksen sisällä.
– Kysymyssä eivät ole kovin suuret rahat, ja pienempiä täsmätoimia käsitellään paljonkin hallituksen neuvotteluissa. En usko että syntyy suurta kiistaa hallituksen sisälle, koska nähdäkseni olemme jo aika lähellä toisiamme siinä, miltä toimenpideohjelma näyttää, Marttinen sanoi.
Lue lisää: Kokoomuksen ryhmäjohtaja Marttinen luottaa, että hallitus löytää yhteissävelen yhdenvertaisuustiedonannosta
Määritelläänkö rasismi tiedonannossa?
Hallituksessa on hiertänyt myös rasismin määritelmä. Etenkin perussuomalaisten Purra ja RKP:n Henriksson ovat olleet eri linjoilla rasismin määritelmästä. Artjoki ei ota kantaa siihen, tullaanko tiedonannossa määrittelemään rasismi.
– Katsotaan. Uskon, että tavalla tai toisella asiaan otetaan kantaa.
Tiedonantoa ovat valmistelleet Artjoen lisäksi ministereiden valtiosihteerit ja eri ministeriöiden kansliapäällikköt. Esimerkiksi kansanedustajat eivät ole aktiivisesti osallistuneet työhön.
Lue lisää: Purra MTV:n Uutisextrassa: Rasismin määritelmä hiertää hallituksessa: "Juuri niin monta määritelmää kuin on siitä puhujia"
Artjoki ei halua ottaa kanta siihen, auttaako tiedonanto pitämään hallituksen kasassa.
– Tässä keskeinen tarkoitus on lisätä asiasta käytävää keskustelua. Edellisen hallituksen sinällään hyvä Yhdenvertainen Suomi -ohjelma jäi vähälle huomiole, ja nyt on tärkeää saada asia keskusteluun.