Raudanpuute on yleinen, mutta usein vaikeasti tunnistettava puutostila. Hitaasti kehittyviin oireisiin tottuu, eikä puutos aina johda alhaisena hemoglobiinina näkyvään anemiaan. Moni kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkkeitä syövä on oikeasti raudanpuutteessa. Hutidiagnooseilta vältyttäisiin, jos verestä tiedettäisiin mitata ferritiinitaso.
Kun naisen veren hemoglobiinipitoisuus on alle 117 grammaa litrassa ja miehen alle 134 grammaa litrassa, puhutaan anemiasta. Anemia ei ole itsessään sairaus vaan oire tai tila, jonka voi aiheuttaa monta tekijää. Sen syy on aina selvitettävä. Kaikkein tavallisimmin anemia johtuu raudan puutteesta.
– Raudanpuuteanemia on hyvin yleinen, vähintään yhtä yleinen kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Kaikkiaan raudanpuutteessa on noin viisi prosenttia naisista ja prosentti miehistä, sisätautiopin dosentti Esa Soppi kertoo.
Naisten suuri osuus johtuu siitä, että kuukautisten aikana naiset menettävät verta ja raskauden aikana sikiö käyttää äidin rautavarastoja. Murrosikäiset nuoret ovat niin ikään riskiryhmässä, koska kasvupyrähdyksessä kuluu paljon rautaa.
– Raudanpuuteanemiaa esiintyy kuitenkin myös vanhemmilla ihmisillä. Saattaa olla, että raudanpuute on alkanut kehittyä jo nuoremmalla iällä, mutta oireet tulevat vasta paljon myöhemmin.
Raudanpuute aiheuttaa hyvin moninaisia ja yksilöllisiä oireita. Joillakin on oireista ehkä yksi tai kaksi, toisilla useampia.
– Väsymys, heikotus, huimaus, kalpeus, hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute, aivosumu, levottomat jalat, turvotus, päänsärky, hermostuneisuus, mielen mataluus, ahdistuneisuus, käsien ja jalkojen kylmyys, ihon kuivuus, kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen ja lähtö, kielen arkuus tai kirvely, palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, heikentynyt yleiskunto tai suorituskyky, lihasheikkous, ruokahaluttomuus, painonlasku tai huomattava painonnousu, hengästyminen, hengenahdistus, levossa tai pienessäkin rasituksessa nopeutuva syke, rytmihäiriöt, Soppi luettelee.
Raudanpuutteessa suorituskyky usein laskee.Colourbox.com
Naisilla raudanpuute vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
– Lisäksi on olemassa harvinainen, niin sanottu pica-oire. Se tarkoittaa, että ihmisen tekee mieli syödä ruoaksi kelpaamattomia asioita, kuten hiekkaa tai savea.
Jos itsessään tunnistaa edellä lueteltuja oireita, pitää mennä lääkäriin.
– Moni tosin ei tunnista, koska oireet kehittyvät hyvin hitaasti. Ihminen saattaa vain tuntea, että hän ei ole kunnossa tai että ei ole suorituskykyä tai että suorituksesta ei toivu samalla tavalla kuin aikaisemmin. Osalla oireet toki ovat erittäin vaikeat.
”Aika monet saavat oireisiinsa kilpirauhaslääkityksen”
Raudanpuutetta epäiltäessä potilaalta otetaan verikokeet.
– Jos potilas on aneeminen, se näkyy selvästi punaisesta verenkuvasta muun muassa hemoglobiinin alhaisuutena, Soppi sanoo.
Raudanpuute voi kuitenkin olla, vaikka hemoglobiiniarvot olisivat kunnossa.
– Rautavarastot saattavat tyhjentyä pitkään ja hyvinkin vähäiselle tasolle ennen kuin hemoglobiini alkaa pudota. Olen nähnyt potilaita, jotka ovat olleet kymmenen vuotta vaikeasti raudanpuutteisia ilman, että heille olisi missään vaiheessa kehittynyt anemiaa.
– Yleensä raudanpuute kyllä näkyy myös oireina, mutta kuten sanottua, oireet kehittyvät hyvin hitaasti ja voivat olla enemmän tai vähemmän lieviä. Kun niihin tottuu, niiden kanssa pärjää.
Jos hemoglobiini ei ole alle rajan eli potilaalla ei ole anemiaa, raudanpuutteen diagnosoiminen voi olla hyvin vaikeaa ja monimutkaista.
Rautatasapainoa selvitetään verikokeella.Lehtikuva
– On mahdollista ja itse asiassa aika tavallista, että raudanpuutetta ei löydetä huolimatta rautavarastojen tyhjentymisestä, koska hemoglobiini on normaaleissa lukemissa.
– Kaikki lääkärit eivät ole perehtyneet raudanpuutteen diagnostiikkaan. Ei myöskään ole yleisesti tiedossa, että ylivoimaisesti paras rautatasapainon määritys on veren ferritiinipitoisuus. Jos potilas ei ole aneeminen, muilla mittareilla verenkuva voi olla normaali.
Useimmiten raudanpuutteeseen liittyy huonontunut elämänlaatu, mutta eri ihmiset kestävät raudanpuutetta täysin eri tavoin.
– Siitä ei ole kauaa, kun tapasin nuoren naisen, joka oli aneeminen ja vaikeasti raudanpuutteinen, mutta siitä huolimatta hän oli juossut puolimaratonin huippuaikaan alle kaksi tuntia. Hieman aikaisemmin olin hoitanut samanlaisilla veriarvoilla olevaa nuorta naista, joka ei pystynyt kävelemään, Soppi havainnollistaa.
Raudanpuutteen diagnosointia hankaloittaa entisestään se, että samantapaisia oireita aiheuttavat esimerkiksi B12-vitamiinin puutos, foolihapon puutos, D-vitamiinin puutos sekä jo aiemmin mainittu kilpirauhasen vajaatoiminta.
– Oireiden perusteella esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa ja raudanpuutetta ei voi erottaa toisistaan. Vaikka raudanpuute on yleinen, se sotketaan usein kilpirauhasen vajaatoimintaan, joka on nykyään paljon paremmin tunnettu.
– Aika monet raudanpuutteesta kärsivät potilaat saavat oireisiinsa kilpirauhaslääkityksen. Olisi tärkeää hoitaa oikeaa sairautta oikealla lääkityksellä.