Raudanpuute ilman anemiaa ja raudanpuuteanemia aiheuttavat ihmiselle monipuolisia oireita, jotka voivat liittyä moneen muuhunkin sairauteen. Tämän vuoksi rautakuuria ei saa aloittaa ilman lääkärin antamaa ohjeistusta.
Rautalisän syöminen ilman lääkärin diagnosoimaa raudanpuutetta voi aiheuttaa jopa hengenvaaran, kertovat sisätautilääkäri Esa Soppi ja lastentautien dosentti Jukka Vakkila Huomenta Suomessa.
– Raudanpuutteen aiheuttamien oireiden taustalla saattaa olla melkein mikä tahansa muukin aiheuttaja: uniapnea, unihäiriöt, tupakointi, lihavuus, rasvamaksa, D-vitamiinin puutos tai pahanlaatuinen kasvain, sanoo Soppi.
– Pelkistä oireista ei voi siis päätellä, onko kyseessä raudanpuute. Lääkäri tekee diagnoosin oireiden ja terveyshistorian perusteella ja vasta sen jälkeen ferritiinimittaus on keskeinen tutkimus.
Jukka Vakkilan mukaan omatoimista hoitoa raudalla ei voi koskaan suositella.
– On outoa, että sitä voi noin vain itse hakea apteekista, koska rauta on toksinen aine ja rautamyrkytykset ovat hengenvaarallisia. Etenkin pienille lapsille.
Vakkilan mukaan rautamyrkytyksiä tuleekin vastaan silloin tällöin.
Uransa aikana tuhansia raudanpuutepotilaita hoitanut Soppi arvioi, että syy siihen, miksi jotkut päätyvät aloittamaan rautakuurin ilman lääkärin ohjeistusta, löytyy vastaanotoilta.
– Joskus potilaat eivät tule kuulluiksi. Kun potilaat jäävät oman onnensa ja vertaistuen varaan, he epätoivoissaan yrittävät kaikenlaista.
Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!
Lue myös: Kannattaako väsymyksen vuoksi tehdä koronatesti? Lääkäriltä ytimekäs vastaus – selkeä kanta myös ferritiinimittaukseen
Hakeudu lääkäriin, jos kärsit näistä raudanpuutteen oireista
Ihmiskeho tarvitsee rautaa hemoglobiinin ylläpitämiseen. Niin luusto, lihakset kuin sydän tarvitsevat rautaa pysyäkseen terveinä.
– Lisäksi elimistössä on noin 100–200 rautavalkuaista, jotka osallistuvat elimistön energia-aineenvaihduntaan, hermoimpulssien kulkuun ja aivotoimintaan, Soppi kertoo.
Jos ruokavaliosta ei saa tarpeeksi rautaa, voi kudosrauta päästä vähenemään ja aiheuttaa raudanpuutteen ilman anemiaa. Tarpeeksi pitkälle edetessään raudanpuute johtaa anemiaan.
Lue lisäksi: Viisi outoa oiretta, jotka voivat kieliä raudanpuutteesta
Aikuisilla raudanpuute voi oireilla esimerkiksi väsymyksenä, aivosumuna, sydämen tykytyksenä, rytmihäiriöinä, unihäiriöinä, hengenahdistuksena, lihas- ja nivelkipuna, turvotuksena tai kuukautishäiriöinä.
– Nämä oireet ovat sieltä yleisimmästä päästä. Sitten kohtuullisen harvinainen on pikaoire eli se, että tuntee vastustamatonta himoa syömättömäksi kelpaamattomiin asioihin. Eräs rouva esimerkiksi kertoi, että tunsi parkkihalliin mennessään vastustamatonta halua nuolla sementtilattiaa, Soppi kertoo.
Pitkittynyttä raudanpuutetta ei välttämättä saa hoidettua
Lääkärin diagnosoimaa raudanpuutetta hoidetaan suun kautta otettavalla rautalisällä tai rautainfuusiolla eli suonensisäisellä rautahoidolla.
Hoitoon kuuluu säännöllinen seuranta, jotta nähdään korjaantuvatko arvot ja sitä myötä raudanpuutteen oireet, vai pitääkö annosta nostaa.
Toisinaan hoidoilla ei kuitenkaan saada toivottua rauta-arvojen nousua aikaan.
– Raudanpuute ilman anemiaa voi jatkua hyvinkin pitkään ennen kuin se diagnosoidaan. Jos potilaalla on ollut raudanpuute ilman anemiaa 15–20 vuoden ajan, sen korjaaminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Kokemukseni mukaan viiden vuoden hoito- ja seurantajakson aikana 1–2 prosenttia potilaista ei toivu lainkaan, kertoo Esa Soppi.
Katso myös: Anne löysi raudanpuutteesta selityksen omille ja lastensa oireille – "Kolme vuotta piinanneet oireet helpottivat kuin silmänräpäyksessä"
5:37Jyväskyläläisperheen lapset saivat apua epämääräisiin oireisiin rautalisästä, vaikka avun saaminen oli alkuun hankalaa.