Rauli Virtanen, 76, lähti ensimmäiselle työmatkalleen ulkomaantoimittajana vain 22-vuotiaana – näiden keinojen avulla konfliktialueilla pärjää

Ulkomaankirjeenvaihtajana toiminut Rauli Virtanen, 76, on ollut tekemisissä niin terroristien, sissien kuin talibanien kanssa. Matkoilla on joskus myös pelottanut. 

Pitkän uran ulkomaankirjeenvaihtajana tehnyt Rauli Virtanen, 76, palkittiin perjantaina 26. tammikuuta elämäntyöstään Kultainen Venla -palkinnolla. Hän lähti vain 22-vuotiaana ensimmäiselle työmatkalleen Rio de Janeiroon.

– Hirvittävä uteliaisuus ja kiinnostus tapahtumiin ajoi maailmalle, Virtanen kertoi Huomenta Suomessa 28. tammikuuta. 

Vuonna 1972 hän päätyi jo ensimmäistä kertaa keskelle sotaa Vietnamissa. Virtasen mukaan siinä oli 24-vuotiaalle myös paljon seikkailua mukana. 

Virtanen on ollut tekemisissä niin terroristien, sissien kuin talibanien kanssa. Matkoilla on myös pelottanut. 

– Erityisesti silloin, kun joku tilanne jatkuu pidempään kuin sen soisi jatkuvan. Jokin pidempiaikainen pommitus, ja olet pommisuojassa. Onneksi näitä on ollut niin vähän. Tai, jos joutuu kiihtyneessä tilassa olevan väkijoukon riepottelemaksi niin kuin on käynyt Irakissa ja Afganistanissa. Yleensä vaaroista kysytään aina ensimmäisenä ja vastaan, että vaarallisin on liikenne, ja kysyjät ovat pettyneitä. En mielelläni nosta näitä esille, varsinkaan näinä aikoina, kun katsotaan, miten paljon ulkomaisia kollegoita on maailmalla pysyvästi, he haastavat eri tahoja ja maksavat siitä hengellään. Ennen riitti, kun oli kansainvälinen lehdistökortti ja tupakkaa, niin sitä kunnioitettiin, mutta nykyään toimittajat ovat jopa maalitauluina, Virtanen kertoi huolestuneena.

Virtanen nosti esiin muutaman tärkeän asian, joilla hän on pärjännyt konfliktialueilla. 

– Täytyy oppia suhtautumaan ystävällisesti kaikkiin ihmisiin. Martti Ahtisaaren oppien mukaan kaikkien kanssa pitää myös neuvotella. Jostain syystä siitä lähtien, kun menin Afganistaniin 43 vuotta sitten vuorille sissien kanssa, niin tulen jotenkin toimeen heidän kanssaan. Se vaatii paitsi ystävällisyyttä, niin on hyvä olla savukeaskeja, ja aikaisemmin, kun selfiet ei olleet vielä muodissa, niin kun oli kamera, niin pyydettiin kaikki kuvaan. Kaikki rakastavat kuvia, olivat he sitten sissejä, terroristeja tai muita. 

– Kun olin viimeksi Afganistanissa kaksi vuotta sitten, niin minulla oli mukana valokuva-albumi, jossa oli kuvia 40 vuoden takaa. Kerroin talibaneille, että tässä on isoisäsi taistelemassa venäläisiä vastaan, että olen ollut tässä leirissä heidän kanssaan. Sen jälkeen saimme kuvata talibanien touhuja ja haastattelut olivat helpompia, Virtanen kertoi. 

Korjattu otsikon kirjoitusvirhe 29.1. klo 8.45.

Katso jutun alussa olevalta videolta, minkä merkittävän puhelun edesmennyt Martti Ahtisaari sai, kun Rauli Virtanen oli hänen kotonaan.

Alla olevalla videolla Rauli Virtanen kertoo muistoistaan maailmalta. 

Lue myös:

    Uusimmat