Jääkiekon SM-liigassa tehdään maanantaina historiaa, kun molemmat välieräsarjat ratkeavat ensimmäistä kertaa seitsemännessä ottelussa. Tappara ja Lukko sekä Kärpät ja JYP ratkaisevat finaaliin menijät Tampereen Hakametsässä ja Oulun Raksilassa.
Liiga meni nykysysteemiin 2007-2008, jolloin Espoon Bluesin ja Helsingin Jokerien paremmuus ratkesi vasta seitsemännessä välierässä. Finaaliin eteni tuolloin pikkuveli Blues. Sen jälkeen välierissä on ennen tätä kevättä nähty seitsemäs peli vain kerran, vuosi sitten Tapparan ja Lukon välillä. Tuo sarja päättyi kirvesrintojen voittoon.
- Game Seven on aivan oma maailmansa, mihin eivät normaalit jääkiekkopelin lainalaisuudet välttämättä päde ollenkaan, kokenut valmentaja Jukka Rautakorpi tiivistää.
Hän koki vuosi sitten seitsemännen ottelun tunnelman ja tunnekuohun niin välierissä kuin vielä finaalissakin Tapparan valmentajana.
- Seitsemänteen peliin ei voi kuin kaivaa sen nimenomaisen hetken. Hetkeen keskittyminen on luonnollisempaa pelaajilla kuin valmentajilla. He tietävät sen hetken merkityksen meitä paremmin.
- Valmentajille tärkeintä on pitää yllä pelaamisen, innostuksen ja urheilun merkitystä, Rautakorpi sanoo.
Rautakorven mukaan lopputulos ei ole suinkaan se asia, mikä on pudotuspeleissä mielessä ylimpänä. Tärkeää on puhua pelistä ja yhteisestä matkasta.
- Pudotuspeleissä tappio ei ole ollenkaan niin negatiivinen juttu, mitä yleensä ajatellaan. Päinvastoin se vain lisää hetkeen keskittymistä ja pääsyä ytimeen.
Joukkueiden erot päiväkohtaisia
Rautakorpi sanoo seuranneensa "sattuneesta syystä" enemmän Tapparan ja Lukon kuin Kärppien ja JYPin etenemistä tänä keväänä. Syy on yksinkertainen - hän on valmentanut sekä Tapparaa että Lukkoa.
- Liigassa mennään nyt tilanteessa, jossa joukkueiden erot ovat pienemmät kuin koskaan ennen. Erot ovat korostetusti jopa päiväkohtaisia, ja ratkaisut lähtevät enemmän yksilötasolta kuin runkosarjassa.
- Joukkuepelaamisen ja kollektiivisen pelaamisen jauhaminen on toki tärkeä asia sekin, mutta silti yksilöt nousevat perinteisesti paremmin esiin niin hyvässä kuin pahassa. Pitkälti tästä johtuu maalivahtienkin ailahtelu, Rautakorpi näkee.