Kuopio tarjoilee raviväelle lauantaina suurkilpailujen sinfonian. Toto76-kohteet sisältävät Biofarm Cupin ja Cartivet Meetingin finaalit sekä Savo-ajon.
Lisäksi kohteina ajetaan kaksi Kuopio Stakes -karsintaa. Suuri finaali, missä voittaja kuittaa 36 000 euron ensipalkinnon, juostaan rivin ulkopuolella, ravien viimeisenä lähtönä.
3-vuotiaat, nuo kääntämättömät kortit
Kuopion ravirivi käynnistyy korkealta ja kovaa, kun lämminverivarsat vääntävät Biofarm Cupin kymppitonnista. Kisa on ajettu ajan saatossa yhteensä viisitoista kertaa. Vain neljästi voittaja on tullut takamatkalta.
Viimeksi näin kävi vuonna 2011, kun piskuinen Liquorice Pipe kiersi ketterästi kaikki. Perjantain pelijakaumassa ovat puntit liki tasan paalun Easy on the Eyen ja pakin Twist of Faten kesken.
Asetelma kirvoittaa kiivaita spekulointeja. Twist of Fate on kovuutensa ja periksiantamattomuutensa jo osoittanut, kun ori on kolunnut tasokkaita suurkisoja. Sen sijaan Easy on the Eyen luokka on vielä punnitsematta.
Kyseessä on neljästä kisasta yhtä monta kertaa ykköseksi yltänyt lahjakkuus. Luodinnopean tamman kaikki voitot ovat lohjenneet keulajuoksuilla ja selvällä marginaalilla muihin nähden. Välillä on tullut matkalla vastustajien taholta raivokasta prässiä, mutta silti Easy on the Eye on lipunut vetävällä askeleella ensimmäisenä maaliin.
Lauantaina saadaan lisävalaistusta siihen, kuinka hyvästä varsasta Easy on the Eyen kohdalla on kyse.
Kuningattaren karkumatka
Ei, otsikko ei viittaa keskiajalle sijoittuvaan ja romantiikan lieskoja roihuavaan satuun, missä kuningatar pakenee ylellisestä palatsistaan proletariaatin pariin tosirakkauden perässä.
Tarkoitan suomenhevosten Savo-ajoa, missä kilpailun hallitseva mestari ja kaksinkertainen ravikuningatar Saaga S koettaa karistaa kannoiltaan takaa-ajoon ampaisevia oreja ja ruunia.
Savo-ajon kilpailuhistoria ulottuu vuoteen 2007. Voitot ovat paalun tammojen ja takamatkan uroiden kesken viisi-viisi. Viime startti osoitti sen, että Savo-ajossa haastajan roolia näyttelevä Saaga S etenee aikataulussa – ellei jopa sitä edellä – kohti Vermon kuningatarkisaa. Tamman huippukunto alkaa hioutua esille.
Suosikiksi pelattua Välähdystä on puolestaan pidettävä arvoituksena. Ori hölkkäili kauden avauksessa korviaan kerien omille teilleen. Olemus oli virkeä ja leikkisä; pään nykiminen löi tutut rytmit tenhoavalle raville. Vastus oli kuitenkin köykäinen, eikä selvää kuvaa saatu siitä, mihin suuntaan 8-vuotias Välähdys on talven aikana mennyt.
Kauden ensimmäinen tiukka paikka, Vermon Erkon Pokaali, jätti sitten avoimia kysymyksiä ilmaan roikkumaan. Ori ei ollut Ville Korjuksen kontrollissa, vaan Välähdys raivosi johtavan kimppuun kolmannen radan kautta. Ja sitten mentiin.
Keulan Polara ei saanut kireältä Kymin katapultilta mitään armoa, kun kierros kiidettiin 19-kyydillä. Välähdyksen askel alkoi painaa ajoissa, kun taas Polara taisteli tiensä ensimmäisenä maaliin.
Jo viime kaudella Välähdys osoitti silloin tällöin omapäisiä piirteitä. Oriilla on kaikki ainekset kuninkaaksi saakka. Vahvuuden Välähdys on saanut synnyinlahjana ja nopeutta on karttunut matkan varrella. Nyt pitäisi vielä saada hallintalaitteet täydelliseen tasapainoon. Voi olla, että tauon aikana patoutuneet paineet hellittävät starttien myötä.
Kauden avauskisojen valossa pitää kuitenkin miettiä, kuinka kovassa kunnossa Välähdys tällä hetkellä on? Ja kihiseekö kattiloissa lauantaina höyryä jälleen liikaa?
Stakesin versio 5.0 – vai jo 6.0?
Savon jokakeväinen vauhtikarnevaali Kuopio Stakes viettää kolmekymmenvuotisjuhliaan. Sen kunniaksi ykköspalkinto on nostettu ennätyslukemiin, 36 000 euroon.
Historian ensimmäisen Stakesin voitti Veli-Pekka Toivasen ohjastama Citizen Laukko. Ympyrä saattaa sulkeutua, sillä treenarivelho Toivasen Next Direction nousi Vermon haamusuorituksen ansiosta kilpailun kenties kuumimmaksi nimeksi. Jo Seinäjoella Next Direction olisi saattanut skalpeerata Whole Lotta Loven, Tessa's Devilin ja Callela Leonardin päänahat ilman lopun laukkaa.
Kuopio Stakes on profiloitunut valtavirrasta poikkeavaksi kilpailuksi. Se ei ole vakiintunut normaaliin muottiin, missä karsinnat ajetaan noin kymmenen päivää ennen finaalia. Välillä on toki näinkin tehty, mutta usein sekä alkuerät että loppukilpailu on laskettu samoissa raveissa.
Viime vuonna kokeiltiin kilpapäivänä tiistaita, mutta Stakesin eliitti ei saanut ansaitsemaansa arvostusta toukokuisen arki-illan hämyssä. Lauantai on yleisön huomion kannalta oikea päivä.
Sen sijaan lähtöjen sijoittelusta voi olla monta mieltä. Palautuminen karsinnasta finaaliin on toisen alkuerän joukolla vain reilun tunnin, mikä voi olla kokemattomille kilpureille arvaamaton elementti. Irwinin ikivihreää viisua mukaellen: viideltä alkuerään ja kuudelta finaaliin, se on sellainen ravurin lauantai.
Lisäksi monen karsijan valmentaja on ilmoittanut, että alkuerää ei ajeta kengityksen puolesta optimibalanssilla, vaan säästellään ruutia finaaliin. Kun vähäväkisistä alkueristä menee kuusi parasta jatkoon, tulee tämä näkymään monen valjakon osalta maltillisina ajotaktiikoina, olkoonkin, että karsinnoissa pärjänneet pääsevät porkkaamaan parhaat paikat finaaliin.
Näiden seikkojen perusteella voidaan nostaa esille pitkään totopiirejä askarruttanut kysymys: Kuuluvatko karsinnat ylipäätään T-pelien kohdelähdöiksi? T-peleissä kun vain voittajalla on väliä.