Ravintola-alan toimijat ja työntekijät ovat järjestämässä mielenilmausta ravintola-alan tueksi torstaina 8. lokakuuta klo 15 alkaen Helsingin Kansalaistorilla.
Faktat tiskiin! -mielenilmaus järjestetään samana päivänä, kun hallituksen viime viikolla sovitut uudet ravintoloiden aukioloaikoja koskevat asetukset astuvat voimaan.
Torstaista alkaen alkoholin anniskelu loppuu ravintoloissa kello 24 ja ovet sulkeutuvat tuntia myöhemmin.
Mielenilmauksen järjestäjien mukaan asetuksilla tulee olemaan "äärimmäisen suuret vaikutukset niin työllisyyteen kuin ravintoloiden pystyssä pysymiseen".
Säädöksiin toivotaan aluekohtaisuutta
Järjestäjät vetoavat tiedotteessaan siihen, etteivät ravintolat ole merkittävä tartuntalähde koronalle kaikilla paikkakunnilla.
Tiedotteessa sanotaan, että mediatietojen mukaan noin 2-7 prosenttia tartunnoista on voitu jäljittää ravintoloihin. Alueelliset erot vaihtelevat suuresti, joten järjestäjien mukaan on vääryys, että samoja säädöksiä sovelletaan kaikilla alueilla.
Lue myös: Yökerhojen sulkemisella oleellinen vaikutus myös ruokaravintoloihin – Hans Välimäki katsoo kuitenkin tulevaisuuteen: "Ihan sama mitä Suomen lääkärit sanovat, mutta..."
– Kun säädöksiä jaetaan Timo Lapin A-studiossa osuvasti käyttämän "soppakauhaperiaatteen" mukaan, eikä altistumisia ja tartuntoja koskeva data suoranaisesti puolla ravintoloita koskevia rajoituksia, on ravintola-alalla oikeus vaatia parempia perusteluita näille äärimmäisen rankoille kiristystoimille, kirjoitetaan tiedotteessa.
– Soppakauhat kuuluvat keittiöön, eivät valtioneuvostoon.
Timo Lappi on matkailu- ja ravintolapalvelualan työnantajajärjestö MaRan toimitusjohtaja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi Ylellä viime viikolla, että elo-syyskuun tartunnoista ainakin 200 oli peräisin ravintoloista. Pelkästään yhdestä helsinkiläisravintolasta jäljitettiin 40 tartuntaa.
Puumalainen kuitenkin huomautti, ettei kaikkien tartuntojen alkuperä voi olla varmaa.
Noin 400 ilmoittanut osallistuvansa
Torstain mielenilmauksessa pidetään järjestäjien mukaan puheita alan vaikuttajien, etujärjestöjen ja työntekijöiden toimesta.
Tämän artikkelin julkaisuhetkellä tapahtuman Facebook-sivulla hieman alle 400 henkilöä on ilmoittanut osallistuvansa.
Mielenilmauksen kesto on järjestäjien mukaan noin kaksi tuntia.