Pääkaupunkiseudun ravintolarajoitukset kuumentavat yrittäjien tunteita.
Kahtatoista ravintolaa Helsingissä pyörittävän Ravintolakolmion johtaja Joonas Keskinen sanoo, ettei hänellä ole harmainta aavistusta, kenen vastuulla ravintoloiden aukioloratkaisut ovat. Vastaako niistä maan hallitus vai aluehallintovirasto.
– Odotimme viime torstaina, että jotain päätöksiä olisi tullut, mutta hallitus päätti olla käsittelemättä asiaa. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, kuka meidän rajoituksista päättää.
Keskinen sanoo lukeneensa iltapäivälehdistä viime viikolla, että Helsingissä ruokaravintolat mahdollisesti saavat pidentää anniskeluaan kello 19:ään ensi torstaista lähtien.
– Meillä oli aiemmin ymmärrys, että viime torstain päätöksillä anniskeluaikaa olisi pidennetty kymmeneen. Teimme työvuorolistat sen mukaan, ja sitten luimme, että anniskelua jatkettaisiinkin vain seitsemään. Teimme vuorot ja aukiolotiedot ravintoloiden verkkosivuille uudestaan lehtitietojen mukaan.
– Lain mukaan henkilökunta pitäisi pyytää lomautuksilta töihin seitsemän päivää aiemmin. Asiakkaille pitää arvaamalla viestiä, miten olemme ensi torstaista eteenpäin ehkä auki. Yrittäminen ja työllistäminen on tehty aika vaikeaksi ravintolamaailmassa, kuten monella muullakin alalla.”
Keskisen ja hänen sisarensa Jenni Keskisen Ravintolakolmio-yrityksen 12 ravintolasta kymmenen on nyt auki. Vuoroin kaikki noin sata työntekijää ovat olleet lomautettuina, suurin osa on edelleen.
Terassikelit tulossa
Äitienpäivä oli ainakin Ravintolakolmion ravintoloille hyvä. Nyt luvassa ovat terassikelit.
Monen ravintolayrittäjän pelastus viime kesänä oli se, että terasseilla asiakaspaikkoja koskevia rajoituksia ei ollut.
Keskisen Lasipalatsi-ravintolan terassilla Helsingin keskustassa on 550 asiakaspaikkaa, niistä noin puolet otetaan käyttöön, jotta pöytien väliin saadaan turvavälit.
– En ymmärrä, miten anniskelu terassilla muuttuu kello 17:n jälkeen koronatartuntojen kannalta vaaralliseksi. Nyt me ohjaamme asiakkaat ostamaan pussikaljaa ja menemään puistoon.”
Keskinen muistuttaa, että THL:n mukaan vain kolme prosenttia koronatartunnoista on lähtenyt ravintoloista. Hän toivoo, että maan hallitus muistaisi ravintola-alan tarjoavan töitä etenkin nuorille.
– Osa on jo hakeutunut toisiin töihin, vaihtanut alaa tai lähtenyt opiskelemaan. Ala on murroksessa.
Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo tänään luopua koronaepidemian torjunnassa valtakunnallisista päätöksistä. Se tarkoittaa, että aluehallintovirastot päättävät omien alueidensa rajoituksista.