Ähtärin jättiläispandat palautetaan Kiinaan – eläinpuisto isoissa talousvaikeuksissa

Ähtärin jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan vielä tämän vuoden aikana, kertoo Ähtärin eläinpuisto tiedotteessaan.

Pandat ovat asuneet Ähtärin eläinpuistossa vuodesta 2018. 

Eläinpuisto sanoo pandojen palauttamiseen päätymisen olevan monen tekijän summa. Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia matkailijoiden määrä on vähentynyt, ja myös inflaatio on vaikuttanut puiston taloustilanteeseen. 

– Olemme saaneet tärkeää apua ja tukea kiinalaiselta kumppaniltamme, jonka tehtävänä on ollut vastata isopandojen kansainvälisestä suojeluohjelmasta. Tästä sekä eläinpuiston monista ponnisteluista huolimatta olemme joutuneet tilanteeseen, jolloin oli tehtävä vaikea pandojen palautuspäätös, Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen sanoo tiedotteessa.

"Päätöstä ei tehty kevyin perustein"

Sivonen korostaa, että puiston eläimiä koskevia päätöksiä ei koskaan tehdä kevyin perustein. Hänen mukaansa Ähtäri on ottanut huomioon "kaikessa ja aina eläinten hyvinvoinnin ja lajiensuojelun". 

– Valitettavasti meillä ei ole keinoja jatkaa tätä uhanalaisena meille tulleen, hienon lajin suojeluhanketta Suomessa.

Lumin ja Pyryn Ähtärissä olemisen aikana lajin status on muuttunut uhanalaisesta vaarantuneeksi. Tämä on Sivosen mukaan maailman eläinpuistoissa toteutetun lajiensuojelun ansiota.

Sivonen kertoo, että Ähtärin eläinpuiston tehtävänä on tehdä osansa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi nykyisille ja tuleville sukupolville. 

– Suomi ja Ähtärin Eläinpuisto tarjosivat Jin Bao Baolle ja Hua Baolle luonnollisen ja tilavan asuinpaikan sekä ensiluokkaisen hoidon. Pandakaksikon hyvinvointi on meille kunnia-asia aina niiden Kiinaan paluuseen asti. 

Sivosen mukaan asiantuntijat valmistelevat parhaillaan pandojen paluuta kotimaahansa. Se tapahtuu loppuvuoden aikana.

Puisto aikoo hakea velkasaneeraukseen

Ähtärin eläinpuisto esittää puiston hallitukselle, että se hakee velkasaneeraukseen pääsyä tulevan toimintansa turvaamiseksi. 

Eläinpuiston kävijämäärää ei ole eläinpuiston tiedotteen mukaan saatu alkuperäisten tavoitteiden mukaiseksi pandemian sekä Venäjän ja Ukrainan välisestä konfliktista seuranneiden rajun inflaation ja korkojen nousun vuoksi.

– Vastuumme koskee koko yhtiötä ja kaikkia eläinpuiston eläimiä, joten toiminnan jatkumisen takaamiseksi velkasaneeraukseen pääsy ja pandojen palauttaminen ovat oikeita ratkaisuja koko eläinpuistolle ja eläimillemme, Sivonen kommentoi.

Sivonen korostaa, että vaikka velkasaneeraus toteutuessaan supistaa puiston toimintaa, palataan järjestelyillä juurille. 

Ähtärin eläinpuisto syntyi 50 vuotta sitten lajiensuojelun ja ympäristökasvatuksen ympärille.

– Me emme ole vain eläinpuisto, vaan teemme jatkossakin merkittävää lajiensuojelutyötä sekä ympäristökasvatusta.

Ähtärin eläinpuisto kertoo selvittävänsä paraikaa mahdollisuutta auttaa EAZAn karhujensuojeluohjelmaa, joka tarvitsee pitopaikkoja muille uhanalaisia karhulajeille.

– Nyt keskitymme kuitenkin velkasaneerauspäätökseen ja toimintamme tervehdyttämiseen niin, että puisto saa edellytykset ympäristökasvatuksen ja lajiensuojelutyön jatkamiseen.

Lumi ja Pyry ovat nähtävillä Ähtärissä vielä syksyn ajan, minkä jälkeen ne laitetaan kansainvälisten ohjeiden mukaiseen karanteeniin. 

Lue myös:

    Uusimmat