Ravitsemusterapeutti jakaa erikoisen laihdutusvinkkinsä: "Jos tuntuu tyhmältä tehdä niin, sinun tulisi tehdä niin useammin!"

shutterstock_205314412
Shutterstock
Julkaistu 29.10.2018 08:33

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ruokapäiväkirjan sijaan ravitsemusterapeutti kannustaa ihmisiä kirjoittamaan ylös, mistä he ovat kiitollisia tai mikä sujui tänään hyvin.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, miten painon pudottaminen onnistuu. Onko laihduttaminen puhasta matematiikkaa?

Moni on varmasti joskus kuullut ruokapäiväkirjasta. Ruokapäiväkirja onkin varsinkin painonsa ja syömisensä hallintaan haluaville kätevä tapa pysyä kartalla päivän energiansaannista ja siitä, että kaikki ravintoaineet tulee nautittua.

Myös amerikkalainen laillistettu ravitsemusterapeutti Jessica Cording on tutustunut ruokapäiväkirjaan jo opiskeluajoillaan, mutta hän kertoo Food and Wine -sivustolla suosivansa asiakkaidensa kanssa hiukan erilaista päiväkirjaa.

– Kannustan asiakkaitani kirjottamaan kiitollisuuspäiväkirjaa, Cording kirjoittaa.

Positiiviset ajatukset motivoivat

shutterstock_205314412Itsensä kritisoinnin sijaan ravitsemusterapeutti kehottaa kirjaamaan ylös positiivisia asioita.Shutterstock

Ravitsemusterapeutin mukaan kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen voi auttaa edistämään positiivista ajatusmaailmaa, joka voi auttaa ihmisiä saavuttamaan painonpudotustavoitteensa.

– Se ei välttämättä vaikuta suoraan ruokavalioon, mutta kuunnelkaa. Pysymällä yhteydessä niiden asioiden kanssa, joita arvostat itsessäsi ja elämässäsi, voit auttaa ylläpitämään yleisesti positiivisen, "pystyn siihen" -asenteen, Cording selittää.

– Tämä vuorostaan auttaa sinua pysymään motivoituneena ja hallitsemaan paremmin stressitekijöitä, sellaisina aikoina, kun normaalisti söisit [epäterveellisesti], hän jatkaa.

Itsensä kritisointi ei auta

Cordingin mukaan ihmiset itse ovat todella kriittisiä itseään kohtaan, erityisesti vielä juuri omia tapojaan, valintojaan, ulkonäköään ja persoonallisuuttaan kohtaan. Se saa helposti vertailemaan ja tuntemaan, ettei tee tarpeeksi.

LUE MYÖS: Nuoret aikuiset herkkiä lihomiselle – vain kaksi tapaa auttaa painonhallinnassa

– Olen nähnyt ihmisiä – erityisesti naispuolisia asiakkaitani – sisäistämässä kamalia asioita, jotka eivät vain ole totta. Tällaiset uskomukset voivat pidätellä sinua saavutuksistasi, vaikka et sitä tajuaisi, Cording selittää.

– Kun on menossa haastava aika tai kamppailet ruodussa pysymisen kanssa, sen ymmärtäminen, mikä sujuu hyvin, voi auttaa sinua uppoamasta siihen ajattelutapaan, että epäonnistut. Se muistuttaa, että sinä pystyt ja teet, ja että olet sen ponnistelun arvoinen.

Positiivisesta energiasta voi erityisesti olla hyötyä silloin, jos kamppailee esimerkiksi stressisyömisen kanssa tai turvautuu stressaavissa tilanteissa syömisen rajoittamiseen.

"Nämä pienet muutokset ovat tulleet jäädäkseen"

shutterstock_531210964Kaikkien tapojen ei tarvitse muuttua samantien terveellisiksi, pikkuhiljaa riittää.Shutterstock

Kiitollisuuspäiväkirjan vaikutuksen Cording on jo huomannut asiakkaissaan. Esimerkiksi eräs jokaisesta pienestä virheestä itseään sättinyt kiireinen nainen alkoi pikkuhiljaa epämukavuuden kautta löytää niitä asioita, joissa hän oli onnistunut.

Salille hän oli ehtinyt muutaman kerran viikon aikana, pienissä asioissa hän oli valinnut paremmin, hän oli kokeillut uutta, terveellistä reseptiä.

– "Minulla ei ole tahdonvoimaa" muuttui "minä edistyn tasaisesti ja nämä pienet muutokset ovat tulleet jäädäkseen" -ajatukseen, Cording sanoo.

Viikkojen kuluttua naisen ei tarvinnut enää tuskailla houkutusten vastustamisen kanssa, vaan hän teki ja söi terveellisesti. Samalla naisella oli enemmän energiaa ja hän jopa pärjäsi töissä paremmin – ajatus kulki hyvin.

Kannattaa edes kokeilla!

– Ruokapäiväkirjalla on edelleen arvoa – erityisesti jos olet uuden syömislähestymistavan alkuvaiheessa tai tarvitset matalan kynnyksen tapaa pitää itsesi vastuussa. Yritä vain tukahduttaa arvostelua (ei "olin kamala tänään" -ajatuksia) ja käytä sitä tästä eteenpäin tietona, josta voit oppia, Cording jatkaa.

– Lisää muistiinpanoja siitä, mitä tunnet, ja merkitse myös muistiin muutamia mukavia sanoja vahvistaaksesi sitä mahtavaa työtä, jota teet.

Vaikka kiitollisuuspäiväkirja ei kuulostaisi omalta, Cording suosittelee kaikkia kokeilemaan sitä – edes viikon.

– Kirjoita ylös yksi asia joka päivä, josta olet kiitollinen tai mikä mielestäsi meni hyvin. Ja jos sinusta tuntuu tyhmältä tehdä niin, se todennäköisesti tarkoittaa, että sinun tulisi tehdä niin useammin!

LUE MYÖS: Uusi, positiivinen elämä alkaa nyt! Tee nämä harjoitukset

Lähde: Food and Wine

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta