Presidentti Sauli Niinistö on tavannut neljä yhdysvaltalaissenaattoria Helsingissä. Senaatin Republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoo toivovansa, että Yhdysvallat voisi muodollisesti hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden viimeistään elokuussa. Hän sanoo, että hyväksyminen tehdään niin nopeasti kuin mahdollista.
McConnell vakuutti lehdistötapaamisessa, että Yhdysvallat tukee varauksetta Suomen ja Ruotsin ja Nato-jäsenyyttä.
– Yhdysvalloissa on voimakas tuki molemmilta puolueilta Suomen hyväksymiselle maailman onnistuneimpaan sotilasliittoon. Koskaan historiassa ei ole ollut olemassa onnistuneempaa sotilasliittoa kuin Nato, McConnell sanoi.
McConnell painotti moneen otteeseen, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys Natossa vahvistaa liittoumaa merkittävästi.
– Suoraan sanottuna mukanaolonne voimistaa liittoumaa merkittävästi. Minulla on suuri kunnia olla täällä päivänä, jolloin Nato-hakemuksestanne tulee virallinen. Yhdysvallat on valmis hyväksymään hakemuksenne niin nopeasti kuin mahdollista.
– Suomi tulee olemaan painoarvoltaan merkittävämpi kuin jotkut vanhemmat jäsenet Natossa.
Hyväksyntä hyvissä ajoin ennen välivaaleja
Hän sanoo, että Yhdysvallat voi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen kongressin elokuussa alkavaa istuntotaukoa. Marraskuussa odotavat kongressin vaalit eivät ehdi vaikuttaa äänestykseen.
– Uskon, että äänestys on huomattavasti ennen marraskuun vaaleja. Uskon myös, että jäsenyys hyväksytään merkittävällä enemmistöllä, mutta ei yksimielisesti.
Toimittajien keskuudessa heräsi kysymyksiä siitä, kuinka sitoutunut republikaaninen puolue on Nato-yhteistyöhän. Entinen presidentti Donald Trump ehdotti presidenttikaudellaan Yhdysvaltojen vetäytymistä Nato-yhteistyöstä.
– Se ei ole Yhdysvaltojen republikaanien enemmistön kanta, eikä missään tapauksessa senaatin tai edustajainhuoneen republikaanien enemmistön kanta.
McConnellin republikaanipuolueen suuri enemmistö tukee Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Hän kuitenkin tunnusti sen tosiseikan, että puolueeseen mahtuu monenlaisia mielipiteitä.
– Yhdysvalloissa me olemme olleet erimielisiä lähes kaikesta yli 200 vuoden ajan. En odota, että Suomen Nato-jäsenyyttä hyväksyttäisiin yksimielisesti, mutta äänestys ei tule olemaan edes tiukka.
McConnell sanoi myös, että ei usko Turkin estävän Suomen Nato-jäsenyyttä ja sanoi toivovansa, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin huolenaiheet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen saadaan ratkaistua pian.
"Nyt näette rohkaisunne tuloksen"
Presidentti Niinistö kuvasi keskusteluita senaattoreiden kanssa "erittäin hyviksi ja kiinnostaviksi."
– Keskustelimme Ukrainasta, ja siitä miten pääsemme eroon Ukrainan kriisistä. On erittäin arvokasta, että olette täällä.
Hän kiitti McConnellia tämän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle jo edellisellä tapaamisella maaliskuussa Washingtonissa.
– Haluan kiittää teitä rohkaisusta, jonka annoitte silloin ja nyt näet sen tuloksen.
"Venäjä terrorismia tukevien valtioiden listalle"
McConnell uudisti jälleen lyhyesti kantansa Venäjän julistamista terrorismia tukevaksi valtioksi.
– Jokainen, joka on seurannut tapahtumia parin viime kuukauden aikana, tulee varmasti siihen tulokseen, että Venäjän on oltava sillä listalla.
Yhdysvaltojen terrorismia tukevien valtioiden listalla ovat tällä hetkellä Kuuba, Pohjois-Korea, Syyria ja Iran.
Presidentti Niinistö painotti Suomen muodostavan Venäjän-politiikkansa kannat yhdessä Euroopan unionin kanssa.