Muistatteko, kun viime lokakuussa uutisointiin Suomea myöten, että kiinalaissuunnistajat harrastivat vilppiä urheilukisoissa. Kyse oli sotilaiden MM-kisoista, jotka pidettiin kaikista maailman paikoista - Wuhanissa. Nyt nuo kisat ovat esillä aivan toisesta syystä kuin tökeröstä urheiluvilpistä. Nimittäin koronaviruksesta.
Kisajärjestäjille noloa oli, että vilppiä harrastaneille näytettiin kisaporttia ulospäin.
Pekingille huomattavasti vakavampaa on kuitenkin se, että nämä kerran neljässä vuodessa pidettävät univormupukuisten ”olympialaiset” on nyt yhdistetty koronaviruspandemiaan. Kisat pidettiin 18.-27. lokakuuta.
Sairastelevat espanjalaisurheilijat
Espanjassa uutisoitiin muutama päivä sitten, että joillakin Wuhanissa kisanneilla espanjalaisilla oli koronaviruksen aiheuttaman taudin, sittemmin Covid-19:ksi nimetyn, oireita kisojen aikana tai niiden jälkeen. Yksi sairastui keuhkokuumeeseen vuoden lopulla.
Tuolloin tapauksiin suhtauduttiin flunssana. Oireilleita ei testattu.
Vielä tuolloin ei maailmalla ollut aavistustakaan tulevasta pandemiasta. Jos siitä joku tiesi, se pysyi ja on pysynyt visusti salassa.
Espanjan joukkue oli noin 170 henkilön kokoinen. Seitsemänsiin sotilaiden maailmankisoihin osallistui kaikkiaan lähes 10 000 ihmistä yli sadasta maasta.
Sotilaskisoissa liehui myös Ranskan trikolori. Nyt myös Ranskassa kerrotaan, että kisanneita urheilijoita olisi sairastunut tapahtuman jälkeen.
Kisoissa oli mukana myös kymmeniä suomalaisia urheilemassa.
Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen sanoo MTV:n Uutisille, että matkalla mukana olleen joukkueen lääkärin mukaan joillakin urheilijoilla oli hengitystieinfektioita, mutta mikään silloin tai sen jälkeen ei viitannut siihen, että oireet olisivat liittyneet koronavirukseen.
– Heitä ei testattu, koska koronasta ei tiedetty silloin mitään, Arhippainen sanoo.
Kiina ja Yhdysvallat syytössodassa
Jo nyt on virrannut paljon vettä koronaviruksen alkuperän huhumyllyn pyörittämiseen. Salaliittoteorioilla on markkinapäivät.
Wuhanin kisoissa ei kamppailtu propagandassa. Nyt tämä sota käy kovilla.
Myös Ruotsin asevoimien edustajia sairastui. Heidät tutkittiin viruksen varalta, mutta yhtään tapausta ei todettu positiiviseksi.
Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on sanonut, että koronavirustartunta on voinut hyvinkin tulla Ruotsiin jo marras-joulukuussa Wuhanin matkalta palanneen mukana.
Presidentti Donald Trump syyttää Kiinaa, ja maan ulkoministeri Mike Pompeon sanomisia myöten Yhdysvalloilla olisi todisteita siitä, että viruksen alkuperä löytyy wuhanilaisesta viruslaboratoriosta.
Toistaiseksi mainittuja todisteita ei ole julkistettu. Yhdysvaltain tiedustelun ei kerrota vahvistavan maan poliittisen johdon väitteitä.
Kiina ampuu takaisin yhtä kovilla.
Ulkoministeri Zhao Lijianin mukaan virus tuli Tyynenmeren takaa Yhdysvalloista. Sotilaat toivat sen Wuhanin kisoihin. Kiina ei ole esittänyt todisteita väitteelleen.
Uusi tutkimus tukee lepakkoteoriaa
Virustutkijoiden parissa vallitsee vahvana näkemys, että virus on peräisin luonnosta, luultavasti alun perin lepakosta.
Yhden tuoreen tutkimuksen mukaan eteläisestä Yunnanin maakunnasta on löydetty lepakoiden jätöksistä virus, joka perimältään olisi läheinen nyt maailmalla jylläävälle. Yunnanista on satojen kilometrien matka Wuhaniin, joka sijaitseen Hubein maakunnassa.
Viruksen ihmiseen siirtymisen nollapisteenä pidetään wuhanilaista eläintoria.
Kiinan sanoo löytäneensä ensimmäinen diagnosoidun tapauksen päivämäärään 17. marraskuuta, 55-vuotiaaseen mieheen.
Miksi espanjalaiset ja ranskalaiset urheilijat oirehtivat kisoissa ja niiden jälkeen koronavirustaudin kaltaisesti?
Toisaalta, hyvin treenattujen urheilijoiden vastustuskyky on koetuksella, ja he sairastelevat myös normiliikkujaa helpommin, joten kyseessä on voinut hyvinkin olla esimerkiksi flunssa.
Suunnistaminen koronaviruspropagandan ja avointen kysymysten keskellä vaatii maailmanpolitiikan kartan lukua.