Riihimäkeläisen perheen piina: Suomen viranomaiset haluavat karkottaa teini-ikäisen tyttären Thaimaahan – lapsi joutuisi maaseudulle huolehtimaan vammautuneesta isästään

Riihimäellä asuvan Markku Sorsan perheen arkea varjostaa 14-vuotiaan tytärpuolen karkotusuhka Thaimaahan. Hänen avopuolisonsa Pawichad Saithongin tytär Kanyarat Tassama on asunut perheen kanssa Suomessa pian jo kolme vuotta.

Markku Sorsan ja hänen avopuolisonsa parisuhde alkoi vuonna 2011 ja pari tapasi toisensa Suomessa. Pawichad Saithongilla on nykyisin Suomen kansalaisuus.

Hänen tyttärensä Kanyarat Tassama puolestaan muutti Suomeen 2018. Aikaisemmin tyttären isän jalka jouduttiin osittain amputoimaan ja isä jäi käytännössä työkyvyttömäksi.

Lapsi muutti Suomeen molempien biologisten vanhempiensa yhteisellä päätöksellä. Syynä muuttoon oli isän vaikea tilanne, mikä olisi tehnyt lapsen elättämisestä hyvin vaikeaa. Tytön isoveli kykeni jo tuolloin huolehtimaan itsestään.

Kiista huoltajuudesta

Migrin ja tuomioistuinten kanta asiaan on ollut, että äidin ja tyttären välinen huoltajuussuhde on katkennut, sillä kaksikko on asunut erillään niin pitkään. Äiti on ollut säännöllisesti yhteydessä Thaimaahan ja myös vieraillut kotimaassaan. Lisäksi äiti on tukenut Thaimaassa asuvia lapsiaan taloudellisesti.

MTV Uutisten tavoittaman Markku Sorsan mukaan perhe kävi maanantaina Hämeenlinnan poliisiasemalla kuulemassa poliisin kehotuksen tyttärelle poistua maasta. Perhe kertoi poliisille, ettei heillä ole aikomustakaan ryhtyä lähettämään lasta Thaimaahan.

– Totesimme ykskantaan, ettemme ole lähdössä mihinkään. Meillä on tuttavapariskunta, jolla oli samanlainen tapaus. Tuolloin Korkein hallinto-oikeus palautti päätöksen hallinto-oikeuteen ja tyttö sai jäädä. Meidän tapaustamme KHO ei ottanut edes käsittelyyn.

Markku Sorsan arvion mukaan alaikäisen lapsen lähettäminen Thaimaahan voi osoittautua viranomaisille mahdottomaksi tehtäväksi.

– Poliisin mukaan viranomaiset olisivat yhteydessä Thaimaahan, jossa sosiaaliviranomainen olisi mahdollisesti vastassa. Mutta eihän Thaimaassa semmoisia viranomaisia ole, jotka pystyisivät tuollaista asiaa hoitamaan.

– Toki poliisin täytyy sanoa se, mikä heidän työhönsä kuuluu, mutta aikamoisen homman se vaatii, jos virkavalta meinaa tytön saada pois täältä.

Uutta hakemusta suunnitellaan

Tytär käy Suomessa koulua ja on Markku Sorsan mukaan sopeutunut maahan niin hyvin kuin muutaman vuoden oleskelulla vain on mahdollista.

Thaimaassa tyttö joutuisi käytännössä hoivaamaan työkyvytöntä isäänsä isoveljensä kanssa. Tyttö olisi Markku Sorsan mukaan käytännössä äidin Suomesta lähettämän rahan varassa.

– Olen kerran käynyt tapaamassa perhettä ja he asuvat maalaiskaupungissa. Kyllähän se niin on, että tytön ja hänen veljensä täytyisi siellä hoitaa isää.

Marraskuun lopussa korkein hallinto-oikeus päätti, ettei ota jatkovalitusta käsittelyyn eli perheen mahdollisuudet ovat loppumassa.

Viimeisenä oljenkortena perhe on tehnyt valituksen Euroopan ihmisoikeustuomiostuimeen.

Perhe suunnittelee myös uuden oleskelulupahakemuksen jättämistä. Puoltavia kirjeitä perhe on saanut muun muassa tytön koululta.

– Liitämme hakemukseen koulusta saatuja papereita ja tytön isän viimeisiä terveystietoja ja yritämme saada uuteen hakemukseen lisää perusteita.

– Migrin mielestähän huoltajuus on katkennut, mutta tyttöhän on asunut elämästään kolmasosan äidin kanssa, joten sekin peruste rupeaa olemaan hataralla pohjalla.

Sorsan mukaan perhe ei ymmärrä, miksi alaikäisestä tytöstä halutaan päästä käytännössä eroon. Perheen toimeentulokin on Suomessa vakaissa kantimissa.

– Sehän vitsi tässä onkin, että miksi hänet halutaan pois täältä. Tämä ei mene minun oikeustajuuni.

Perheen vaikeasta tilanteesta uutisoivat aiemmin muun muassa Mäntsälän Uutiset ja Aamuposti.

Lue myös:

    Uusimmat