Huippu-urheilijoiden vuotuisten apurahojen jakopäätökset ovat nostaneet kovan jälkipyykin, ja MTV Urheilun tietojen mukaan tänä vuonna poikkeuksellisen moni urheilija on jättämässä valituksen Olympiakomitean tekemistä päätöksistä.
Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamia urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapurahapäätöksiä on kritisoitu. MTV Urheilun tietojen mukaan vähintään kahdeksan, mahdollisesti jopa kymmenkunta eri lajien urheilijaa on jättämässä valituksen apurahapäätöksistä, kun yleensä valitusten määrä jää noin viiteen.
Yleisurheilun 400 metrin aitojen viime vuoden komeetta Viivi Lehikoinen sai apurahaa 10 000 euroa, vaikka olisi monien mielestä ansainnut täyden 20 000 euron apurahan. Viime kaudella todellisen läpimurtonsa tehnyt aituri ei ollut laskenut apurahan varaan, eikä apurahapäätöksellä ole Lehikoisen jokapäiväiseen tekemiseen vaikutusta. Nuori urheilija kuitenkin kyseenalaistaa, onko päätökset tehty oikein perustein.
Lehikoinen on yksi niistä urheilijoista, jotka aikovat tehdä valituksen omasta apurahapäätöksestään.
– Pointti ei ole se, että minulta jää rahaa saamatta. Enemmän on kyse siitä, että on kriteerit, joiden mukaan pitäisi mennä. On epäreilua urheilijoita kohtaan, että kriteerien mukaan ei toimita, Lehikoinen sanoo.
Lehikoisen lisäksi nuorten kaksinkertainen maailmanmestari Saga Vanninen jäi 10 000 euron apurahalle. Yleisurheilun puolella vaikuttaa siltä, että erityisesti nuorten urheilijoiden osalta apurahakriteerit on syynätty todella tarkasti, vaikka kriteereissä mainitaan erityisesti, että täysi 20 000 euron apuraha voidaan myöntää "välittömän ja erityisen mitalipotentiaalin omaavalle nuorelle, uransa vahvassa kehitysvaiheessa olevalle urheilijalle".
LUE MYÖS: Kesälajien apurahat jaettu – yleisurheilun huippunimet jäivät tyhjin käsin
Lehikoisen uran käyrä näyttää selvästi ylöspäin. Kahdella viime kaudella 23-vuotias juoksija on höylännyt ennätyksestään lähes sekunnin vuodessa. Vasta 19-vuotias Vanninen on taas kahden nuorten MM-kultansa lisäksi osoittanut viimeaikaisilla tuloksillaan, että kehitystä tapahtuu jatkuvasti.
– Alkaa miettiä, missä kohtaa kriteeristöt täyttyy, jos ei meidän kohdalla, Lehikoinen pohtii.
"Katsotaan sormien läpi"
Lehikoinen oli viime kaudella EM-kisojen kuudes ja MM-kisoissa mukana välierissä. Hänen lopullinen sijoituksensa oli 13:s. Yleisurheilun täyden apurahan saaneiden listalla esimerkiksi Senni Salminen (EM 7:s, MM 8:s), Silja Kosonen (EM 5:s, MM 9:s) ja Krista Tervo (EM 8:s, MM 10:s) löivät tiskiin samankaltaisia tuloksia viime kesänä.
– Kriteeristössä lukee, että pitäisi olla saavuttanut ehdoton kansainvälinen huippu. Jos mietitään yleisurheilussa tai yleisellä tasolla, kuinka moni suomalaisessa urheilussa on saavuttanut sen. Siinä kohtaa on vähän outoa, että katsotaan sormien läpi, mutta sitten nuorilla urheilijoilla, jotka tarvitsisivat apurahoja, ollaan tiukkoja. Se on käsittämättömin juttu, Lehikoinen perustelee.
Lehikoista ei yllätä, että apurahapäätöksistä on tekeillä jopa kymmenkunta valitusta.
– Mun toive on, että kaikkia urheilijoita kohdeltaisiin kriteerien mukaisesti ja samanarvoisesti.
– En tiedä auttaako minun tilanteessani valitus. On epäselvää, kuka sen valituksen käsittelee, ja muutenkin apurahajutussa johtohenkilöt ovat vältelleet vastuuta. Isoin juttu miksi haluan tuoda tätä esille on, että tähän saataisiin selkeyttä ja saataisiin tasa-arvoa.
Päätökset urheilijoiden apurahoista tehdään Opetus ja kulttuuriministeriössä, joka saa esityksen Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola vahvisti MTV Urheilulle, että ministeriö hyväksyi huippu-urheiluyksikön esityksen täysin, eli apurahapäätöksistä on tänä vuonna vastannut Olympiakomitena huippu-urheiluyksikkö, jonka johdossa on viime vuonna tehtävässä aloittanut entinen hiihtäjä Matti Heikkinen.
2:54Videolla Tulosruudun juttu apurahakiistasta höystettynä Lehikoisen ja Niemi-Nikkolan mietteillä.