Rikard Grönborg paljastaa: Jussi Tapolan perintö piinaa yhä Tapparaa: "Sillä on ollut seurauksensa"

Tästä taklauksesta tuli kaksiminuuttinen – Rikard Grönborg hiilenä vaihtoaitiossa 2:15
Rikard rönborg elää peleissä suurella tunteella. Lauantain HIFK-ottelussa tuomarit saivat kuulla kunniansa.

Kahden viime kauden Suomen mestari Tappara on ollut tällä kaudella uuden edessä, kun Rikard Grönborg otti joukkueessa vetovastuun päävalmentajana. Tappara on viime viikkoina ollut yllättävissä ongelmissa pelinsä kanssa. Grönborg kertoo, miten umpisolmua on pyritty avaamaan.

Rikard Grönborg on muovannut Tapparaa vuosikauden vuorotelleen valmentaneiden Jussi Tapolan ja Jukka Rautakorven juurruttaman pelitavan uuteen uskoon. Alkukaudesta grönborgilainen vauhtikiekko kantoi hedelmää jopa häkellyttävällä tavalla.

Tappara käänsi peliä salamana pystyyn ja karvasi ahnaasti vastustajan päädyssä. Voittoja tuli ja kansa viihtyi Nokia Arenassa. Tappara onnistui monesti kääntämään tiukat ottelut edukseen.

– Kiekko pomppi meille, mutta minusta myös ansaitsimme sen. Onnistuimme voittamaan tiukkoja otteluita. Yllätimme varmaan jotkut joukkueet vauhdilla ja uudella tavalla pelata, Grönborg pohtii MTV Urheilun haastattelussa.

Oli hienoa nähdä, että pelit kääntyivät eduksemme. Katsoimme kuitenkin realistisesti myös numeroiden taakse ja teimme analyysia. Meidän piti saada tasaisuutta peliimme ja sitä olemme työstäneet viime aikoina.

Tappara liihotti syyskauden jälkeen sarjakärjessä paikalliskilpailija Ilveksen kanssa. Kun muut olivat kaukana takana, näyttivät runkosarjan kärkisijat jaetuilta. Aika joulun jälkeen on muuttanut kaiken.

Tapaninpäivän Ässät-tappiosta lähtien Tappara pelasi 11 ottelua, joista onnistui voittamaan vain kaksi. Grönborg muistuttaa, että vaikka jakso oli tuloksellisesti surkea, sai Tappara pisteitä monessa häviöottelussaan, mikä kertoo pelien tasaisuudesta.

Vaikka kaksi viimeisintä ottelua on päättynyt Tapparan voittoon, on sarjajohto sulanut ja takaa tulijat nousseet kamppailemaan samoista sijoituksista.

Vaikeuksien keskellä Tappara on kärsinyt joulun jälkeen maalintekovaikeuksista. Joukkue onnistui mainituissa 11 ottelussa tekemään yli kaksi maalia ainoastaan voitto-otteluissa Sportia ja KalPaa vastaan. Grönborg tunnistaa tilanteen. Maalinteon parantaminen on seuraava askel otettavaksi.

Erikoistilanteidemme pitää kehittyä. Meidän pitää saada enemmän aikaan ylivoimalla, kun saamme tilaisuuden.

– Valitettavasti pelaajia on ollut poissa. Kun näyttää siltä, että pääsemme viimein harjoittelemaan, seuraavassa pelissä joku putoaa pois. Palasia puuttuu. 

Grönborg painottaa, että runkosarja on jatkuvaa pelin kehittämisen aikaa. Harjoittelun intensiteetti vaihtelee suunniteltujen jaksojen mukaisesti. Tähtäin on 60 ottelun runkosarjan jälkeisissä pudotuspeleissä.

Vaikeiden aikojen keskellä valmentajan täytyy pysyä määrätietoisena.

Tärkein asia, mitä valmentajan tulee tehdä, on vakuuttaa pelaajat siitä, että asiat kääntyvät, kun jatkamme työntekoamme, Grönborg sanoo.

Kun homma ei toimi, pelaajat yrittvät tehdä jopa liikaa asioita. Valmentajien on tärkeä pysyä johdonmukaisena siinä miten viestimme pelaajille ja siinä mitä teemme jäällä. Pelaajat täytyy saada luottamaan tekemiseen.

Tapolan peikko nostaa päätään

Tappara on pelannut Grönborgin alaisuudessa nyt viitisen kuukautta. Aika on lyhyt, kun sitä vertaa jaksoon, jonka monet Tapparan pelaajat toteuttivat Tapolan-Rautakorven-pelitapalinjaa.

Valmentajan mukaan pelaajat lipsuvat paikoin yhä vanhaan pelitapaan. Tätä tapahtuu etenkin väsyneenä, jolloin vanhat tavat herkemmin palaavat.

Sillä on ollut seurauksensa peleissä. Riittää, kun yksi tai kaksi pelaajaa jäällä palaa vanhoihin tapoihin. Silloin asiat eivät välttättä toimi oikein ja joudumme työskentelemään enemmän.

Grönborg kuitenkin kiittelee pelaajiaan siitä, miten nämä ovat ottaneet pelitapamuutoksen vastaan.

He ovat hyvin sitoutuneita, Grönborg sanoo.

Kokeneet pelaajat tietävät, että tulee hyviä hetkiä ja huonoja hetkiä. Emme voi jäädä surkuttelemaan, kun asiat eivät toimi. Pitää vain jatkaa työntekoa.

Lue myös:

    Uusimmat