Monet tilaus- ja pitoravintolat rikkovat alkoholilakia erityisesti kesäjuhlakaudella. Lakia rikotaan, kun asiakkaan sallitaan tuovan omat alkoholijuomansa esimerkiksi hääjuhliinsa, sillä lain mukaan asiakas saa nauttia alkoholia ravitsemisliikkeessä vain anniskeluluvalla.
Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa, että ilmiö on levinnyt nopeasti kymmenessä vuodessa.
– On syntynyt oikeiden ravintoloiden näköisiä paikkoja, joissa yrittäjä sallii omien alkoholijuomien tuomisen. Ravitsemisliikkeessä voidaan nauttia alkoholia vain anniskeluluvalla, kun siellä tarjotaan maksua vastaan ruoaka yleisölle. Näiden rinnalla anniskeluluvalliset ravintolat, jotka maksavat veronsa Suomeen ja ovat näin ollen kalliimpia, menevät kilpailukyvyttömiksi. Ongelma syntyy erityisesti paikkakunnilla, joissa ei ole paljon muuta ravintolapalveluiden kysyntää.
Tyypillinen esimerkki löytyy lounaspaikoista
Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnaksen mukaan tyypillinen esimerkki alkoholilain vastaisesta tilanteesta on lounaspaikka, joka päivällä tarjoaa lounasta ja muuttuu illalla juhlatilaksi, jonne saa tuoda omat alkoholijuomat.
– Tällaisissa paikoissa on alkoholilain mukainen nauttimiskielto, ja jos siellä halutaan alkoholijuomia nauttia, siihen täytyy hankkia anniskelulupa.
Alan mukaan ongelmaa voitaisiin ratkaista laajentamalla alkoholitarkastajien toimintaa myös anniskeluluvattomiin ravintoloihin tai laskemalla anniskelun arvonlisää 14 prosenttiin hintojen halventamiseksi. Ravintoloiden, joilla ei ole anniskelulupaa, valvonta kuuluu poliisille.
Täällä omat juomat ovat sallittu
Omat alkoholijuomat ovat kuitenkin sallittuja paikoissa, joissa asiakas vuokraa käyttöönsä vain juhlatilan.
– Kritiikkimme ei kohdistu esimerkiksi VPK- ja maamiesseurojen taloihin, joissa asiakas vuokra vain tilan. Kyseessä ei ole ravitsemisliike, joka tarjoaa yleisölle ruokaa maksua vastaan. Sinne asiakas voi viedä omat ruoat ja alkoholijuomat, tai sitten ostaa molemmat tai toisen catering-yritykseltä, Lappi sanoo.