Suojeliko keskusrikospoliisi tiedottajaansa ja päästi huumeet markkinoille salaisessa November-operaatiossa vuonna 2005? Tähän kysymykseen kulminoituu Novemberin poliisirikostutkinta, joka on edelleen kesken.
Esitutkinnassa oleva epäilty törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen vanhenee runsaan kahden viikon päästä 23. elokuuta, kun epäillystä rikoksesta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta.
– Jokin ratkaisu asiassa tehdään ennen sitä, lupaa jutulle nimetty syyttäjä Laura Sairanen Helsingin syyttäjänvirastosta.
MTV Uutisten haastattelemat lähteet vastaavasti epäilevät, että KRP:n toimintaa kyseenalaistavan November-jutun annetaan vanhentua tutkinnanjohtajan pöydälle kaikessa hiljaisuudessa ilman, että asia edes siirretään varsinaiseen syyteharkintaan.
– Ei pidä paikkaansa. Meillä on syyttäjän kanssa palaveri perjantaina, ja November-asia saatetaan ratkaisuun viimeistään parin viikon kuluttua eli ennen epäillyn rikoksen vanhentumisajankohtaa, tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen sanoo MTV Uutisille.
Hävisivätkö huumeet kätköstä poliisin silmien alla?
KRP:n November-huumeoperaatiossa on kyse vuoden 2005 tapahtumista.
Asian alunperin paljastaneen Iltalehden mukaan poliisi olisi tuolloin jättänyt kilokaupalla amfetamiinia metsäkätköön sekä parisataa ekstaasipilleriä toiseen kätköön ja huumeet olisivat kadonneet rikollisten matkaan, vaikka kätköt olivat poliisin seurannassa. Lehti kertoi tietojen perustuvan muun muassa krp:stä saatuun salaiseen esitutkintamateriaaliin, kuten valvontaraportteihin ja kuvatallenteisiin.
Poliisin olisi kuulunut takavarikoida löytämänsä huumeet ja vaihtaa aineet vaarattomaan. Lehden tietojen mukaan näin se ei kuitenkaan tehnyt. Ainakin amfetamiinikätkön jättäminen maastoon johtui siitä, että KRP ei halunnut tiedottajanaan toimineen huumerikollisen paljastuvan.
Esitutkinnan perusteella 23.8.2005 on se päivä, jolloin huumeet olisivat maastokätköstä hävinneet, jos ovat hävinneet. Törkeä virkarikosepäily lähtee siis siitä, että huumeet olisi päästetty jakeluun jonkun tahon suojelemiseksi.
Uudet tiedot käynnistivät virkarikostutkinnan
Sulkonen oli syksyllä 2014 kertaalleen jo päättänyt, ettei asiassa aloiteta esitutkintaa, koska esitetyille väitteille ei löytynyt vahvistusta.
–Pelkkä väite tai oletus rikoksen tapahtumisesta ei ylitä tutkintakynnystä. Ketään ei saa asettaa perusteettomasti epäilyn kohteeksi, todettiin syyttäjän päätöksessä.
Päätöksen mukaan kätkön valvonnan järjestäminen reaaliaikaiseksi olisi ollut käytännössä mahdotonta, koska kätköä seurattiin useiden kuukausien aikana.
Alkuvuonna syyttäjä kuitenkin päätti käynnistää poliisirikostutkinnan kantelun ja uusien tietojen seurauksena.
– Saimme uutta materiaalia ja kuulimme erästä todistajaa, jolla oli tietoja asiasta. Tämän perusteella päätin käynnistää poliisirikostutkinnan sen selvittämiseksi, onko joku (poliisi) mahdollisesti syyllistynyt rikokseen operaation jossain vaiheessa, sanoi kihlakunnansyyttäjä, Sulkonen sanoi Iltalehdelle toukokuussa.
Yli kymmentä poliisia kuultu – ei epäiltyjä
Poliisirikostutkintaa johtavalla Sulkosella on ollut tutkijoinaan poliiseja Sisä-Suomen poliisista Tampereelta.
Esitutkinnassa on kuultu yhteensä yli kymmentä ihmistä KRP:stä ja Helsingin poliisilaitoksesta. Rikoksesta epäiltynä ei ole kuultu ketään Novemberiin osallistunutta KRP:n poliisia vaan heitä on kuultu joko todistajana tai muussa asemassa.
Sulkosen mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että virkarikosjutussa yhtään rikoksesta epäiltyä ei ole löytynyt.
– Joitakin henkilöitä on kuultu muun kuultavan asemassa mutta epäillyn oikeuksin. Se tarkoittaa, että kuultavat saavat myös valehdella, jos haluavat tai olla puhumatta mitään. Siinä mielessä ollaan lähellä rikoksesta epäillyn asemaa, Sulkonen kertoo.
MTV Uutisten haastattelemat lähteet ihmettelevät, toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate poliisirikostutkinnoissa.
Entä jos November-epäilyissä olisikin kyse Helsingin huumepoliisin toiminnasta? Olisivatko Helsingin huumepoliisin tutkijat joutuneet rikoksesta epäillyiksi saman tien? Tätä Sulkonen ei halua spekuloida.
–Niin. En voi tätä nyt tarkemmin kommentoida. Tämä (November) on hankala juttu, koska kyse on niin vanhoista asioista, Sulkonen sanoo.
November-poliiseja mukana Aarnio-vyyhdin tutkinnassa
Osa November-operaatiossa 2005 mukana olleista KRP:n poliiseista on samoja henkilöitä, jotka ovat olleet mukana tutkimassa Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon liitettyä tynnyrivyyhtiä ja Aarnioon kytkeytyviä huumerikosepäilyjä. KRP tekee myös esitutkintaa, joka koskee Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa.
Jos joku Novemberiin osallistuneista poliiseista olisi kuulusteltu Sulkosen johtamassa tutkinnassa epäiltynä törkeästä virkarikoksesta, hänet olisi jouduttu pidättämään virasta.
Onko Valtakunnansyyttäjänvirastosta tullut teille ohjeistusta tai muuta vastaavaa, että November-juttuun liittyviä KRP:n poliiseja ei kuultaisi tutkinnassa rikoksesta epäillyn asemassa?
–Ei todellakaan ole tullut. Teemme tätä täysin itsenäisesti, Sulkonen sanoo.
Sulkonen ei halua arvioida sitä, päättyykö November-juttu syytteisiin vai ei. Hänen mukaansa on mahdollista, että joidenkin jutussa kuultujen poliisien osalta tehdään tutkinnanlopettamispäätös ja joidenkin osalta asia siirretään syyttäjän ratkaistavaksi.
Valtakunnansyyttäjänvirastossa on pidetty November-tutkintajärjestelyihin liittyen palaveria. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske vakuuttaa, että mitään ohjeistusta esitutkinnan tekemiseen ei ole annettu.
–Ei ole. Ja sellaista emme saisi tehdäkään, Kalske sanoo MTV Uutisille.