Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Viestikoekeskus-uutisointiin liittyvän, Puolustusvoimissa epäillyn tietovuodon tutkinta valmistuu piakkoin

11:58imgTämän vuoksi Viestikoekeskustapaus on yhteiskunnallisesti merkittävä
Julkaistu 12.11.2022 13:51

MTV UUTISET - STT

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnin yhteydessä ilmi tulleen, Puolustusvoimissa mahdollisesti olleen tietovuodon tutkinta on valmistumassa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe arvioi, että syyteoikeuden vanheneminen jutussa saadaan vältettyä.

–  Tässä juuri viikolla palaveerattiin keskusrikospoliisin kanssa ja näyttäisi siltä, että tuo tutkinta saataisiin kuitenkin päätökseen ennen kun vanhentumisvaaroja täyttyy, Rappe sanoo STT:lle.

–  Käsitykseni mukaan tuo esitutkinta saadaan piakkoin kansiin.

Rappen mukaan tällä tietoa aikaisin mahdollinen syyteoikeuden vanheneminen tulisi vastaan keväällä.

–  Erään rikostunnusmerkistön mukaisen mahdollisen teon vanhentumisaika saattaisi olla ensi vuoden kevätpuolella. Tällaisesta aikaikkunasta tässä on kysymys. Sen takia asiaa on ryhdytty voimallisesti kiirehtimään.

STT:n tietojen mukaan tietovuodosta epäillään kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoffia. Ensi keväänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Alafuzoff siirtyi Puolustusvoimista EU:n tiedustelupäälliköksi. Sen jälkeen hänellä ei olisi saanut olla Suomen sotilastiedustelulle kuuluneita asiakirjoja. Ensi vuoden alkupuoliskolla tulee kuluneeksi taas viisi vuotta siitä, kun tutkinnassa takavarikoitiin Alafuzoffin hallussa ollutta omaisuutta.

Syyteoikeus vanhenee eri rikoksissa kahden, viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua tekoajankohdasta.

Lue myös: Tiedustelueversti järkyttyi nähtyään HS:n haltuun päätyneitä salaisia asiakirjoja: "Kiroilusta kävi ilmi, että ne olivat aitoja"

"Alkaa olla pian peräseinä vastassa"

KRP:n tutkinnanjohtaja Ari Juottonen ei ole kommentoinut tutkinnan tilaa. KRP ei ole missään vaiheessa kertonut tutkinnan rikosnimikkeitä tai epäiltyjen rikosten tekoaikoja. Myöskään Rappe ei kommentoi rikosnimikkeitä tutkinnan ollessa yhä kesken. Hän kuitenkin korostaa, että tietovuotoasia on Helsingin Sanomien toimittajia koskevasta rikosasiasta erillinen tutkinta.

–  Tässä nyt kesken olevassa tutkinnassa ei ole ollenkaan kyse Hesarin toimittajien menettelystä eikä Hesarin julkaisemista tiedoista. Tutkinnan alkuvaiheessa nämä kaksi asiaa oli keskenään sellaisena mylläkkänä ennen kuin ne ymmärrettiin selkeästi erottaa eri jutuiksi, koska ne selvästi ovat eri juttuja. Kyse on eri henkilöiden eri aikoina tekemiksi epäillyistä ihan eri rikoksista.

KRP:n tutkinta asiassa alkoi samoihin aikoihin kuin HS:n toimittajia koskeva tutkinta, eli se on kestänyt pian viisi vuotta. Rappe katsoo, että tutkinta on ollut kohtuuttoman pitkä.

– Joka tapauksessa mitä olen aikaisemminkin sanonut, ihan kohtuuttoman pitkään on kestänyt tuo tutkinta. Nyt alkaa olla pian peräseinä vastassa, että asia pitää saada syyteharkintaan, Rappe sanoo.

–  Sillä tavalla tapausta tunnen, että asian puolesta ei olisi ollut estettä tutkia tätä nopeamminkin. Mutta poliisinkin voimavarat ovat mitä ovat. Tiedän, että se on vaikuttanut pahasti tähän asiaan.

"On syytä epäillä, että se on rikoksella joltakulta viety"

Alafuzoffiin kohdistunutta takavarikkoa käsiteltiin käräjäoikeudessa viimeksi 14. marraskuuta 2019. On epäselvää, mitä häneltä tarkalleen vietiin. Takavarikon perusteena oli 16. joulukuuta 2012 alkanut epäilty törkeä palvelusrikos sekä 1. joulukuuta 2014 alkavat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen. Päätöksessä tekoaika on kaikissa epäillyissä nimikkeissä katsottu päättyväksi 16. joulukuuta 2017, eli HS:n jutun julkaisupäivänä. Rikosnimikkeet ja tekoajat ovat kuitenkin vuosien varrella todennäköisesti tarkentuneet tai muuttuneet.

Takavarikko on määrätty toistaiseksi voimassa olevaksi, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että syytteen nostolle ei ole määräaikaa. Takavarikko voidaan pakkokeinolain mukaan määrätä toistaiseksi voimassa olevaksi rikoksen laatuun ja selvittämiseen liittyvien erityisten syiden perusteella tai jos takavarikon kohteen hallussapito on kielletty.

Takavarikkopäätöksen perusteluosuus on määrätty salassa pidettäväksi. Käräjäoikeudesta kerrotaan päätöksen perusteluista seuraavaa:

–  Takavarikon perusteen osalta on ilmoitettu, että takavarikoidun esineen, omaisuuden tai asiakirjan osalta on syytä epäillä, että sitä voidaan käyttää todisteena rikosasiassa, se on rikoksella joltakulta viety ja se tuomitaan menetetyksi.

Alafuzzoffilla on ollut mahdollisuus saattaa takavarikko tuomioistuimen tutkittavaksi. Asiaa ei kuitenkaan ole käsitelty marraskuun 2019 jälkeen käräjäoikeudessa eikä lainkaan hovi- eikä korkeimmassa oikeudessa. KRP ei ole kommentoinut, onko se luopunut takavarikosta.

Tuoreimmat aiheesta

Viestikoekeskus