– Siinä oli ilkeän sorttisia asioita, joita aloin tutkimaan. Viisi erillistä tapausta. Kaikissa (rikosepäilyissä) oli yhdistävä tekijä se, että ne liittyivät Helsingin huumepoliisin, ja teemana oli se, että aika vakavissa huumerikosepäilyissä tiedottajaluontoisille rikollisille annettiin outoja etuja, rikoksia katsottiin läpi sormien tai näitä varoitettiin muiden tekemistä rikostutkinnoista, ex-valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto luonnehti vanhaa virkarikostutkintaa oikeudessa tänään.
Video: Jari Aarnio oli MTV Uutisten erikoishaastattelussa viime syksynä.
Koivistoa kuultiin todistajana poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä, sillä hän johti Helsingin huumepoliisiin kohdistunutta virkarikostutkintaa viime vuosikymmenen lopulla.
Noina vuosina tutkinta keskittyi siihen, katsoivatko poliisit tietolähteiden rikoksia sormien läpi. Juttu kuitenkin kuivui kasaan ja epäilyt siitä, että tietolähteiden rikoksia olisi painettu villaisella, kaatuivat oikeudessa.
Koivisto kertoi kuulleensa tutkinnan aikana muun muassa "taustakohinaa" siitä, että Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarniolla olisi ollut epäilyjä herättävä suhde rikollispomo Keijo Vilhusen kanssa. Hän kertoi joutuneensa lopettamaan tutkinnan tarkemman tiedon puutteessa, mutta kertoi asiasta ex-poliisikomentaja Jukka Riikoselle, jotta tämä selvittelisi asiaa Aarnion esimiehenä.
Riikonen on yksi poliisijohdon tietolähdeoikeudenkäynnin syytetyistä.
Helsingin poliisin epäiltiin suojelleen huume-epäiltyä
Oikeudessa Koivisto kertoi myös tapauksesta, jossa Mikkelin keskusrikospoliisilla oli kuuntelussa paikallinen huumerikoksesta epäilty. Tämä sai kuuntelun aikana oudon puhelun.
– Hyvin nopeasti KRP:ssä tajuttiin, että tämähän (soittaja) on poliisimies ja sen täytyy olla Helsingin poliisista.
Koiviston mukaan epäilty huumerosvo kertoi nauhalla poliisimiehelle rikoksista ja kysyi, että ei kai näistä mitään tuomiota tule.
– Poliisimiehen vastaus oli, että ei tietenkään tule, Koivisto kertoi.
Poliisi ei kuitenkaan tällaisia palveluksia voi rikollisille lain mukaan tehdä. Niinpä Koivisto tutki asiaa, mutta Aarnio ja hänen yksikkönsä eivät antaneet hänelle tietoja itsekriminointisuojaan vedoten.
Koivisto otti tässäkin asiassa yhteyttä Riikoseen.
– Riikonen vastasi asiallisesti, että huumerikosyksikön virkamiehet vetoavat itsekriminointisuojaan, eikä hänkään pääse asiassa eteenpäin.
Hänen näkemyksensä oli, että jos hän ei rikostutkinnan keinoin pääse eteenpäin, niin esimiehet kyllä pääsevät lähivalvonnalla eteenpäin. Juttu ei edennyt.
Poliisijohdon virkarikosjutussa on kyse muun muassa siitä, mitä kukakin tiesi Helsingin huumepoliisin tietolähteiden kirjaamisesta ja olisiko jonkun pitänyt puuttua asiaan. Kaikki kahdeksan syytettyä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.