Vuonna 1915 Egyptissä tehdyissä kaivauksissa löytyi 4000 vuotta vanha ryöstetty hauta, jossa oli muumioitunut irtonainen pää. Haudan kaksi ruumista olivat sekava luukasa, mutta kummalle pää kuului?
Hauta itsessään vaati tutkimuksia, mutta lopulta arkeologit päättelivät, että Deir el-Bershan kuolleiden kaupungin hauta kuului paikalliselle kuvernöörille Djehutynakhtille ja hänen vaimolleen.
– Ei ollut mitään keinoa varmistaa, oliko pää herra tai rouva Djehutynakhtin, vai joku muu, sanoo kuraattori Rita Freed Bostonin taidemuseosta, jossa haudan koko sisältö on ollut liki sata vuotta.
Vuonna 2005 päätön muumion pää skannattiin näyttelyä varten, mutta se ei tuottanut vastausta kysymykseen vainajan sukupuolesta. Osia posken ja leuan luista oli poistettu jo vainajaa muumioitaessa muinoin.
Freed tiesi, että dna-testeillä voisi päästä selville arvoituksesta, ja neljä vuotta myöhemmin dna:ta kokeiltiin saada hampaasta, joka on kallon suojaisin osa. Siinä ei onnistuttu. Muumion ikä ja olosuhteet autiomaan kuumuudessa tekivät dna:n säilymisen liki mahdottomaksi.
Yllättävä tuki
Sitten liittovaltion poliisi FBI kuuli muumiosta. Haaste oli mielenkiintoinen.
– Työskentelemme rikospaikkatutkinnassa todisteiden kanssa ja haluamme kehittää menetelmiä historiallistenkin todisteiden kautta, sanoo Anhony Onorato, FBI:n DNA-tutkimusyksiköstä CNN:lle.
Muumion hampaan sai FBI:n kuolinsyystutkija Odile Loreille. Hän oli aiemmin analysoinut muunmuassa matkustajalaiva Titanicin onnettomuudessa hukkuneen vauvan dna:n. Runsaan vuoden ikäinen vauva oli haudattu tuntemattomana Halifaxiin, Nova Scotiaan.
Aiemmissa selvityksissä oli päätelty, että kyseessä oli suomalainen Eino Viljami Panula. Loreillen tarkka analyysi osoitti, että vainaja olikin britti, Sidney Leslie Goodwin.
Muumion hampaan suhteen Loreille oli epäilevä, mutta otti haasteen vastaan.
Hammas porattiin, purut liuotettiin ja liuosta ryhdyttiin tutkimaan tarkkuuslaitteilla. Lopulta Loreille sai laskettua sukupuolikromosomit: kyseessä oli ollut mies.
– Pelkäsin, että se on liian hajalla, mutta meitä onnisti, Loreille myhäili.
–Tieteen huippukeinoilla pystyy nyt ratkomaan 4000 vuoden takaisen asian.