Nuorten välisissä seurustelusuhteissa tapahtuva väkivalta voi olla hyvin moninaista, kertoo Turun yliopistolle tehtävä tutkimus.
Rikosilmoitusten valossa väkivalta vaihtelee häirinnästä, kontrolloinnista ja uhkailusta lyömiseen sekä vakavampaan fyysiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan.
Poliisille tehdyissä ilmoituksissa valtaosa uhreista on tyttöjä, lähes yhdeksän kymmenestä.
Tutkija Anu Isotalo on tarkastellut vuonna 2013 tehtyjä rikosilmoituksia 15–20-vuotiaisiin nuoriin kohdistuneista pahoinpitelyistä. Noin 6 000 ilmoituksesta on poimittu seurusteluväkivallaksi laskettavat tapaukset, joissa osapuolet eivät ole olleet kihloissa, avo- tai avioliitossa, eikä heillä ole yhteisiä lapsia tai lasta tulossa. Tällaisia rikosilmoituksia löytyi 261 kappaletta.
Kyseessä on kuitenkin vain jäävuoren huippu.
– Tutkimusten mukaan lähisuhdeväkivallassa ilmoituskynnys on korkea. Se tulee poliisin tietoon verraten harvoin.
Nokian tapaus harvinainen
Vakava seurusteluväkivalta nousi puheenaiheeksi helmikuussa, kun Nokialla löytyi 17-vuotias tyttö suu teipattuna sängyn alta. Hän kuoli tukehduttamisen seurauksena sairaalassa. Tytön 18-vuotias poikaystävä vangittiin murhasta epäiltynä.
Vastaavat tapahtumat ovat kuitenkin harvinaisia, vaikka rikosilmoituksissa näkyykin seurusteluväkivallan laaja kirjo. Tavallisinta on liikkumisen estäminen, töniminen, lyöminen ja potkiminen.
Lähes kolmasosassa ilmoituksista kuvattiin kuitenkin myös kuristamista, tukehduttamista tai niiden yritystä. Muuhun vakavampaan väkivaltaan kuului pään hakkaamista jotakin vasten ja teräaseen käyttöä.
Suunnittelija Tuulia Kovanen Ensi- ja turvakotien liitosta muistuttaa, että väkivalta voi olla myös henkistä.
– Fyysinen väkivalta on helppo tunnistaa, mutta väkivallan muut muodot jäävät helposti piiloon. Saattaa olla, että nuori ei itse tunnista kokevansa väkivaltaa tai ei tunnista tekevänsä sitä toiselle. Jos on elänyt pitkään väkivallan keskellä, se voi muuttua normaaliksi osaksi elämää.