Iskelmätähti Jari Sillanpäätä vastaan nostettiin tänään syytteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.
Jari Sillanpään asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo MTV Uutisille, että syytteen mukaan kyse ei ole fyysisestä kanssakäymisestä lapsen kanssa.
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta selvittää MTV Uutisille, millaisista asioista voi olla kyse, kun rikosnimike on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, mutta siihen ei sisälly fyysistä kanssakäymistä. Kyse voi Tolvasen mukaan olla esimerkiksi intiimien kuvien lähettämisestä tai suoran lähetyksen seuraamisesta verkossa.
– Voi olla niin, että lapsen kanssa puhutaan seksuaalissävytteisesti eli ehdotetaan suoraan sukupuoliyhteyttä lapselle. Voi olla myös tilanne, jossa lähetetään itsestä intiimejä kuvia, joissa näkyy sukupuolielimiä tai pyydetään lasta lähettämään vastaavia. Sitten voidaan ihan livenä seurata lapsen riisuutumista tai lapsen liikkumista alasti.
Tapahtumiin voi liittyä myös itsetyydytystä.
– Kirjo voi olla erittäin laaja. Tekijä voi saada lapsen tyydyttämään itseään ja tekijä sitten seuraa sitä.
Epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2017
Tolvasen mukaan nykyään on hyvin tyypillistä, että tällaiset rikokset tapahtuvat netin välityksellä.
– Voi olla todella niin, että tekijä ja uhri eivät ole samassa maassa tai edes samassa maanosassa.
Syytteen julkisten tietojen mukaan epäillyn hyväksikäytön tekoaika on elokuussa 2017 ja laittoman materiaalin levittämisen syyskuussa 2017. Tekopaikka on Helsinki. Syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla.
Perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan vähintään neljä kuukautta vankeutta ja maksimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Kuvien levittämisestä voi selvitä sakoillakin ja maksimirangaistus on kaksi vuotta.
– Toki molemmissa rikosnimikkeissä on myös törkeä tekomuoto ja hyväksikäytöstä voi saada maksimissaan kymmenen vuotta vankeutta. Törkeä kuvien levittäminen voi tuoda tuomion, joka vaihtelee neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen, sanoo professori Tolvanen.