Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää Pohjois-Karjalassa tapahtunutta sarjahukuttajavyyhtiä erittäin erikoisena tapauksena.
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut tänään niin kutsutun sarjahukuttajan 14 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen. Kontiolahtelaismies sai tuomion muun muassa 2 taposta, 3 tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.
– Kiinnostavaa tuomiossa on se, että syyttäjä on pystynyt keräämään näytöt tuomioon. Tässä tapauksessa se ei varmasti ole ollut helppoa. Tuomioistuin on sitä näyttöä nyt arvioinut ja katsonut, että se on riittävä, Nuotio sanoo.
Oikeuden mukaan miehen kiinteistöillä tai hänen seurassaan sattui yhteensä ainakin 15 hengenvaarallista tilannetta. Oikeuden mukaan kahden uhrin kohdalla hengenvaaralliset tilanteet toistuivat, kunnes ilmeisesti kolmas kerta johti molempien kohdalla kuolemaan.
Rikosoikeuden professori ei pidä kovin harvinaisena sitä, että tuomioita tulee useasta eri rikoksesta. Erikoista tässä vyyhdissä on kuitenkin tekotapa ja pitkä aikaväli.
– Se on hyvin erikoista, että on henkirikoksia ja niiden yrityksiä pitkältä aikaväliltä ja saman tyyppisisissä tilanteissa eli vesistössä hukuttamisia.
Professori muistuttaa, että hukuttamalla on Suomessa aikaisemminkin tehty henkirikoksia.
– Mutta tässä tapauksessa on toistuvasti saatettu pienveneestä veden varaan ihmisiä. Jotenkin tämä on omassa sarjassaan.
Valitus hovioikeuteen mahdollinen
Pekka Tapani Seppänen, 52, tuomittiin muun muassa 2 taposta, 3 tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta. Kontiolahtelaismiehen tuomio käräjäoikeudessa oli lähes sama, mitä syyttäjä hänelle vaati.
– Meillä on määräaikainen rangaistus nyt ainoa mahdollinen, koska oikeudessa ei puitu murhasyytteitä, vaan tapposyytteitä. Tästä kokonaisuudesta syyttäjän vaatima 15 vuotta on ollut se teoreettinen maksimi. Lisäksi vastaajalla on samalta ajalta joitainkin muita pienempiä tuomioita, eli oikeastaan tässä ollaan hyvin lähellä maksimirangaistusta.
Nuotio sanoo, että mahdollinset hovioikeuskäsittelyt ei todennäköisesti alentaisi rangaistusta merkittävästi.
– Jos sieltä joku tapposyyte menisi nurin, niin se ei välttämättä ratkaisevasti vaikuta rangaistuksen määrään. Se voi toki sitä alentaa, mutta teoriassa on mahdollista, että tulee toisenlainenkin tuomio hovioikeudessa.