Rikosseuraamuslaitoksen johtaja vankien sijoittamista: "Virheitäkin voi sattua"

1604- Pasi Oksa Rikosseuraamuslaitos
Rikosseuraamuslaitoksen johtajan Oksan mukaan sijoittamispäätöksiä salataan osittain mahdollisen viranomaisen tiedustelutiedon lähteen suojelemiseksi. KUVA: JARNO KUUSINEN/AOPJarno Kuusinen / AOP
Julkaistu 16.04.2023 17:17

MTV UUTISET – STT

Valtaosa Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tekemistä sijoittamispäätöksistä ei herätä kanteluja tai epäilyä epäasiallisuudesta, kertoo Hämeen ja Pirkanmaan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Pasi Oksa.

– Noin 5 000–6 000 vankia taitaa mennä meidän organisaatiomme läpi vuodessa, ja kaikki asuvat eri selleissä. Tämä on ihan tällaista bulkki- tai massapäätöstä, rikosseuraamuskeskuksen johtaja Pasi Oksa kertoi STT:lle

Hän kuitenkin toteaa, että virheitäkin voi sattua. Jos vanki kokee sijoittamisensa epäasialliseksi, voi vanki Oksan mukaan tehdä uuden hakemuksen, valittaa tai kannella. Näiden kautta myös vankien oikeusturva voi toteutua, hän arvioi.

Vankien sijoittamispäätöksissä laillisuusvalvojilla on hänen mukaansa oikeus myös nähdä sijoittamispäätösten salassa pidettävät osuudet, vaikka vangit eivät itse niitä näe. Sijoittamispäätösten perusteluiden osittaista salaamista hän puolustaa sillä, ettei mahdollisen viranomaisen tiedustelutiedon lähde vaarantuisi.

Lue myös: Rikosseuraamuslaitoksen sijoituspäätöksiä kritisoidaan – vangit kertovat turvattomuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta

Katujengit tuottavat vaikeuksia viranomaisille

Sijoittamispäätöksiin vaikuttavat Oksan mukaan esimerkiksi käräjäoikeuden tuomio, viranomaisten tiedot, mahdolliset ulkoiset jengitunnukset ja vangin käytös vankeusaikana.

Hänen mukaansa mikään sijoittamispäätös ei ole lopullinen, ei siis myöskään se, että joutuu esimerkiksi tehostetun valvonnan (Teva) osastolle. Oksa kuvailee Teva-osastoa tavanomaiseksi osastoksi muiden joukossa, mutta osastolla valvonta on tehostetumpaa.

Hänen mukaansa myös samalla osastolla voidaan järjestää myös vankien kanssakäyminen turvallisesti, vaikka siellä olisi väkivallan vaara. Paras tilanne kuitenkin Oksan mukaan olisi, etteivät väkivallan uhan alla olevat vangit olisi samalla osastolla.

Toisaalta hän myöntää, että yleistyneissä katujengeissä on perinteisiä prosenttijengejä vaikeampaa arvioida, onko vanki rikolliseksi katsotun jengin toiminnan vaikutuspiirissä vai ei.

– Totta kai, jos tehdään virhearvio, virhesijoitus, tai todetaan, että jokin meni pieleen, niin pitäisi Risessäkin nostaa käsi pystyyn.

Lue myös: Rise haluaa Suomeen lisää vankiloita – tänne ne tulisivat

Petri istui vaarallisena vankina Riihimäellä, kunnes sai teatterin avulla elämän syrjästä kiinni: "Monella ei ole kuin rikollinen kaveripiiri, johon palata"

Vankien itsemurhat tuplaantuivat Suomen vankiloissa

Tuoreimmat aiheesta

Rikos