Suomalaiset ovat huolissaan turvapaikkakeskusteluun liittyvästä vastakkainasettelelusta. Tämä käy ilmi sisäministeriön ja Vaasan yliopiston mielipidetutkimuksesta.
Kansalaiskyselyyn vastanneista 46 prosenttia oli eri mieltä siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo helpottaisi työvoimapulaa. 24 prosenttia taas oli väittämästä samaa mieltä. Joka kolmas vastaaja katsoi turvapaikanhakijoiden maahantulon kasvattavan suomalaisten työttömyyttä ja yhtä suuri osuus oli asiasta eri mieltä.
Sisäministeri Paula Risikko kertoo MTV Uutisille, että avain muutokseen kuumassa keskustelussa olisi siinä, että sellaiset ihmiset, jotka eivät ole aiemmin uskaltaneet keskustella aiheesta ottaisivat nyt osaa. Samalla uskallettaisiin vaatia kiihkottomampaa ilmapiiriä.
Kansa haluaa, että eniten apua tarvitsevat saavat sitä varmimmin. Risikko toteaa, että hänellä on asiassa hyvä omatunto.
-Tietenkin olemme joutuneet vähentämään kehitysapua, mutta olemme toisaalta auttaneet niitä, jotka ovat tulleet tänne Suomeen. Ja lisäksi olemme panostaneet siviilikriisinhallintaan. Olemme auttaneet ihmisiä kotimaissaan rakentamaan tuhoutuneita maita, Risikko toteaa.
Risikko kertoo olleensa aina sitä mieltä, että ihmisiä pitäisi auttaa lähtömaassaan.
Suomalaisia pelottaa laittomasti maahan jäävät henkilöt. Risikko toteaa, että laittomasti maassa oleskelu ei ole kenenkään etu.
-Siitä syystä olemme satsaamassa siihen, että vapaaehtoinen paluu onnistuisi. Ja ellei vapaaehtoisesti onnistu niin sitten tehdään myös pakkopalautuksia, hän kommentoi.
Risikon mukaan pyrkimyksenä on, että Suomi ei ole vetovoimainen maa laittomasti maassa oleville.