Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä pitää idän ja lännen vankienvaihdon ajankohtaa suunnitelmallisena sekä Yhdysvaltain ja Venäjän osalta.
Venäjä ja länsimaat toteuttivat torstaina yhden suurimmista vankienvaihdoista sitten kylmän sodan. Yhdysvallat vastaanotti vaihdossa kolme vankia ja Venäjä kahdeksan.
Lue myös: Venäjä ja Yhdysvallat vaihtoivat vankeja – Biden laulatti syntymäpäivälaulua vanginvaihtopuheessaan
Valittu ajankohta vankienvaihdolle oli Penttilän mukaan Yhdysvaltain osalta selkeä: Ennen marraskuisia presidentinvaaleja demokraatit halusivat saada merkittävän ulkopoliittisen voiton.
Sen sijaan Penttilän mukaan mielenkiintoinen kysymys on se, miksi Venäjä lähti mukaan vankienvaihtoon juuri nyt, eikä vasta Yhdyvaltain presidentinvaalien jälkeen.
–Vaikuttaa siltä, että Venäjä haluaa avata keskusteluyhteyden, jotta mahdollisesti uuden presidentin kanssa voitaisiin lähteä neuvottelemaan myös Ukrainasta.
Penttilä pohtii, oliko tämä merkki myös siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaisi Yhdysvaltoihin jatkossakin demokraattipresidentin.
– Putinin kannalta demokraatit voi olla helpompi neuvottelukumppani kuin Trump. Demokraattien systemaattinen toiminta voi olla mieluisampi vaihtoehto kuin Trumpin täysi arvaamattomuus.
Yhdysvalloissa uuden presidentin asialistalla on Ukrainan sodan päättäminen, valittiin uudeksi presidentiksi sitten demokraatti tai republikaani.
Penttilä näkeekin niin, että Yhdysvaltain vaalien jälkeen Ukraina-kysymyksessä nähdään edistystä.
– Jos Trump nousee presidentiksi, (Ukrainan ja Venäjän välisissä) rauhanneuvotteluissa mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Jos taas Harris valitaan, neuvotteluissa mennään systemaattisemmin eteenpäin. Siinä pidetään liittolaiset mukana, ja tämä vie enemmän aikaa.
Lue myös: Miksi tuomittu salamurhaaja pääsi Putinin lämpimään syleilyyn? "Hän on se, kenet hän halusi"
Lue myös: Murhaaja, vakoojia ja miljonäärihakkereita – he saivat vapauden vankienvaihdossa
Pieni merkki diplomaattisista suhteista
Idän ja lännen välit ovat olleet pitkään jäiset. Vankienvaihto ei vielä tarkoita välien lämpenemistä, mutta on Penttilän mukaan pieni edistysaskel.
– Ei tässä nyt olla kavereita Venäjän kanssa, eikä sitä tulla olemaan pitkään aikaan. Kuitenkin huomattavaa on se, että vielä vuosi sitten lännessä sanottiin, että Putinin kanssa ei voi keskustella mistään asiasta.
– Tämä (vankienvaihto) on pieni merkki siitä, että diplomaattiset suhteet toimivat myös Venäjän kanssa.
Katso Risto E. J. Penttilän haastattelu kokonaisuudessaan alta.
14:45