Lasso Venäjän olympiaunelmien ympärillä kiristyy. Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n torstaina tekemä päätös katkaisi venäläisten yleisurheilijoiden tien Rioon ja kasvatti koko Venäjää koskevan olympiapannan todennäköisyyttä.
Kansainvälinen olympiakomitea kokoustaa sunnuntaina puheenjohtajansa Thomas Bachin johdolla ja keskustelee Venäjän mahdollisesta sulkemisesta Rion olympialaisista. CAS:n ratkaisua pidettiin tärkeänä suunnannäyttäjänä myös KOK:lle.
Venäjän olympiakomitea ja 68 venäläistä yleisurheilijaa olivat valittaneet kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päätöksestä sulkea Venäjä kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. IAAF teki päätöksen marraskuussa ja päätti kesäkuussa pitävänsä pannan voimassa.
CAS hylkäsi venäläisurheilijoiden valitukset torstaina yksimielisesti.
- Päätös antoi CAS:sta jämäkän kuvan. Asia meni ihan oikein. Kun tehdään järkyttäviä juttuja, niistä täytyy tulla järkyttävät seuraukset, sanoi Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.
1:11
Venäjällä päätöstä pidetään poliittisena
Maailman antidopingneuvosto Wada julkaisi maanantaina Venäjän valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä kertovan raporttinsa.
- Tämä on ihan ennenkuulumaton asia, vielä ennenkuulumattomampi kuin DDR:n tapaus aikoinaan, Seppälä arvioi paljastunutta dopingkokonaisuutta.
Venäjällä yleisurheilijoiden olympiapannaa on pidetty poliittisena päätöksenä.
- Mietimme nyt seuraavia siirtojamme. Tämä päätös on mielestäni puolueellinen ja jonkin verran politisoitunut, eikä sillä ole juridisia perusteita, Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko sanoi uutistoimisto Tassille.
IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ei niele väitteitä poliittisuudesta.
- En millään voi nähdä, että tässä olisi poliittisia vaikuttimia. Todistusaineisto oli niin selkeää sanomaa, että on ollut pakko toimia niin kovilla keinoilla kuin mahdollista.
Venäläisyleisurheilijoista Rioon voivat päästä vain ne, jotka pystyvät osoittamaan harjoitelleensa Venäjän dopingjärjestelmän ulkopuolella. Toistaiseksi erikoisluvan ovat saaneet Yhdysvalloissa asuva pituushyppääjä Darja Klishina ja juoksija Julia Stepanova.
Pihlakoski kuului kolmihenkiseen toimikuntaan, joka myönsi erikoisluvat.
- Stepanova sai luvan, koska hän on tehnyt antidopingtyölle arvokkaan palveluksen tuomalla todistusaineistoa esille. Klishina on ollut järjestelmän piirissä, joka ei ole ollut venäläisen dopingjärjestelmän tahraama, Pihlakoski kertoi.
KOK:n vaikea ratkaisu
KOK kertoi panneensa CAS:n torstain päätöksen merkille ja tutkivansa sen huolella. Ei kuitenkaan ole selvää, että KOK sulkee Venäjän kokonaan Riosta. Kokonaisen maan sulkeminen kisoista dopingin takia olisi ennennäkemätöntä ja juridisesti monimutkaista.
- KOK voisi tehdä teoriassa päätöksen kaikkien puolesta, mutta vähän vaikuttaa siltä, että se jättää päätöksen lajeille itselleen, Pihlakoski sanoi.
Sekä Pihlakoski että Seppälä pitävät CAS:n ratkaisua voittona antidopingtyölle.
- Päätös on samalla varoittava esimerkki kaikille niille maille, jotka saattavat harkita tai mahdollisesti jopa tekevät samoja temppuja kuin Venäjällä nähtiin, Seppälä muistutti.