Venäjän urheilijoille merkittävä voitto olympiaskandaalissa: "Hyvin dramaattinen ratkaisu"

GettyImages-474421261
Aleksandr Legkov juhlii Sotshin olympiakultaa 2014.2014 Getty Images
Julkaistu 01.02.2018 16:20
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Kasperi Kunnas

kasperi.kunnas@mtv.fi

@kaustoFI

Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n antama päätös 28 venäläisurheilijan olympiakiellosta vapauttamisesta osoittaa Kansainvälisen olympiakomitean juridisesti kestämättömän menettelyn, toteaa urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Elinikäiseen olympiapannaan tuomituista venäläisistä 28 vapautettiin kokonaan ja 11 urheilijan tuomio lyheni, kun CAS julkisti torstaina päätöksensä pitkään jatkuneessa kiistassa, jossa KOK oli sulkenut ison joukon venäläisiä pois PyeongChangin olympialaisista Venäjällä vallalla olleen valtiojohtoisen dopingkulttuurin takia.

MTV Sportille asiaa kommentoinut urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste piti CASin ottamaa linjaa merkittävänä.

– Onhan tämä poikkeuksellista. Sellaisia päätöksiä on annettu aiemminkin, missä KOK:n antama yksittäisen urheilijan kilpailukielto on kumottu, mutta ensimmäistä kertaa CAS toteaa, että KOK on tehnyt väärän päätöksen 39 urheilijan tapauksessa, Rauste sanoo.

– On tämä siinä mielessä hyvin dramaattista, hän lisää.

Kilpailukiellon kumoutuminen ei automaattisesti tarkoita, että nyt vapautetut 28 venäläistä voisivat osallistua ensi viikolla alkaviin talviolympialaisiin. Venäjän olympiakomitea on suljettu kisoista kokonaan, joten mukaan pääsevät vain KOK:n kutsumat urheilijat.

Rausteen mukaan aikataulu ei ole niin kireä, etteikö kyseisten venäläisten asiaa ehdittäisi hoitaa myös byrokraattisesti järjestykseen.

– Nyt on hyvin mielenkiintoista nähdä, nöyrtyykö KOK ja kutsuu nämä urheilijat, jotka se tuomitsi kieltoon, mutta CAS vapautti, vai meneekö KOK esimerkiksi sen taakse, että ilmoittautumismääräaika on jo ummessa eikä kisoihin voi enää ilmoittautua, Rauste pohtii.

– Jos näin käy, niin silloin arvatenkin nähdään uusi oikeusprosessi. Venäläisurheilijat voivat valittaa CASin olympiadivisioonaan, suoraan Etelä-Koreaan siitä, että heidän pitää saada osallistua kisoihin.

– Sääntöjen mukaan tämän CASin olympiadivisioonan pitää antaa päätös 24 tunnissa, että aivan varmasti ennen olympialaisten alkua saadaan lopullinen päätös, Rauste jatkaa.

Rausteen mukaan KOK:n heittäytyminen poikkiteloin CASin tekemän linjauksen kanssa olisi sekin poikkeuksellinen valinta. 

– KOK:n itse laatima olympialaisten peruskirja sanoo, että KOK:lla on täysi päätäntävalta päättää, kuka saa osallistua olympialaisiin, mutta kyllähän jokaisen yleinen oikeustaju ja eettiset arvot sanovat, että olympialaisten osanottajat pitäisi valita objektiivisten kriteerien mukaan niin, että ketään ei mielivaltaisesti syrjitä, Rauste sanoo.