Rohkaiseva havainto: Päivittäinen tapa voi parantaa muistisairaiden muistia

6:07img
Pelkäätkö muistisairautta? Videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaa hakeutua tutkimuksiin.
Julkaistu 21.11.2021 07:04

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Itselle tärkeän musiikin päivittäinen kuunteleminen saattaa lisätä aivojen muovautuvuutta ja parantaa muistisairaiden kognitiivisia kykyjä. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutukset havaittiin potilailla, joilla on lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä tai varhaisvaiheen Alzheimerin tauti.

Tutkimukseen osallistuneet 14 vapaaehtoista kuuntelivat kolmen viikon ajan tunnin päivässä heille tärkeitä lauluja ja kappaleita.

Potilaiden aivot tutkittiin magneettikuvauksella tutkimuksen alussa ja kuuntelujakson jälkeen. Aivokuvauksen aikana he kuuntelivat samoja kappaleita sekä heille täysin uusia kappaleita.

Tulosten perusteella itselle tärkeän ja merkityksellisen musiikin kuunteleminen liittyi rakenteellisiin ja toiminnallisiin hermoratojen muutoksiin etenkin aivojen etuotsalohkossa, joka on keskeinen kognitiivisille toiminnoille. Muutoksia näkyi myös muualla aivoissa, muun muassa aivojen valkeassa aineessa.

Potilaista kuusi oli muusikoita ja vaikutukset olivat heillä suurempia. Ero muihin potilaisiin ei kuitenkaan ollut kovin suuri.

Lue myös: Nämä luonteenpiirteet ovat yhteydessä dementiaa aiheuttaviin aivomuutoksiin – tutkijat selittävät, miksi

Lempimusiikki voi parantaa heikentynyttä muistia?

Muutokset aivojen hermoradoissa korreloivat myös parempiin tuloksiin muistia mittaavissa testeissä, mikä viittaa lempimusiikin kuuntelemisen mahdollisesti parantavan heikentynyttä muistia näillä potilailla. Havainnot ovat kuitenkin vielä hyvin alustavia ja edellyttävät suurempien tutkimusten varmistusta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Alzheimer’s Disease -lehdessä.

Lue myös: 10 varhaista oiretta muistisairaudesta – älä koskaan sivuuta näitä vaaranmerkkejä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Muistisairaudet