Kansalliselta rokoteasiantuntijaryhmältä odotetaan tietoja, olisiko Astra Zenecan koronarokotteelle Suomessa annettua 70 vuoden yläikärajaa syytä muuttaa.
Asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola kertoi STT:lle viime viikolla, että asia on nousemassa esille ryhmän kokouksessa. Kokous pidettiin eilen, ja sen päätöksistä on määrä tiedottaa tänään.
Peltola sanoi viime viikolla, että Astra Zenecan rokotteesta Britanniasta saadut tuoreet tutkimustulokset ovat olleet myönteisiä. Havainnoivassa tutkimuksessa rokote on todettu hyvin tehokkaaksi myös ikäihmisillä.
Lue myös: Pääministeri Marin päätti MTV:llä hiljaisuuden liikkumisrajoituksista: "Voisivat tulla pahassa tilanteessa kyseeseen" – vastaa myös, tuliko brittimuunnos yllätyksenä
Hän muistutti, että Suomessa ja muissa maissa asetettu yläikäraja ei johdu siitä, että rokote olisi havaittu teholtaan heikommaksi iäkkäillä.
– Syy oli se, että tämän rokotteen tehosta iäkkäillä ei ollut vielä tietoa. Tutkimusten otoksissa oli ollut liian vähän ikääntyneitä.
Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä työryhmä.
Peltolan mukaan THL voi tarvittaessa tehdä päätöksen Astra Zenecan ikärajan muuttamisesta myös ilman rokoteasiantuntijaryhmän tekemää arviota.
Muissa maissa ikärajaa on höllätty
Useat muut maat ovat päättäneet Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten poistamisesta tai yläikärajan nostamisesta.
Tanskassa, Ruotsissa, Belgiassa ja Saksassa rokotetta voidaan antaa uusien suositusten mukaan myös yli 65-vuotiaille.
Ranska puolestaan laajensi ikähaarukkaa niin, että Astra Zenecan rokotetta voidaan nyt antaa myös 65–74-vuotiaille. Suomessa rokote annetaan 18–69-vuotiaille.
Britanniassa Astra Zenecalla on rokotettu aikuisia ilman yläikärajaa.