Tällä viikolla Suomessa ylitettiin 2 000 000 koronarokotteen raja, mutta se ei vielä juurikaan vaikuta tartuntojen leviämiseen.
Koronatartuntojen määrä on viime päivinä lähtenyt hienoiseen uuteen nousuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutisille, että ihmisten tulee edelleen noudattaa varotoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
– Meidän rokotekattavuus on semmoinen 33 prosenttia, jotka ovat saaneet yhden annoksen. Se ei vielä riitä tartuntaketjuja katkaisemaan, kertoo Nohynek.
Ylilääkärin mukaan tartuntamäärien kasvu on selvä merkki siitä, että jos ihmiset unohtavat liikaa varotoimia, on epidemian rajumpi leviäminen mahdollista.
Rokotteiden tehoajat maltillisia
Ylilääkärin mukaan rokotteiden suojatehoista saadaan koko ajan uutta tietoa.
Moderna Covid-19 -koronavirusrokotteen valmistaja kertoi tällä viikolla rokotteen suojan olevan 6-8 kuukautta. Tämän ajan rokotteen vasta-aineet pysyivät korkealla villiä Wuhan-virusta vastaan.
– Sitten kun katsottiin vasta-aineiden säilymistä näitä erilaisia virusmuunnoksia kohtaan, niin niiden määrät olivat vähäisempiä.
Rokotteen teho vaihtelee suuresti eri virusmuunnoksia vastaan. Nohynekin mukaan on mahdollista, että rokotuksesta tulee jokavuotinen toimenpide ihmisille, jotta vasta-aineet säilyvät eri ikäryhmillä.
Tartuttavimmat ikäryhmät vielä rokottamatta
Vaikka yli 16-vuotiaista henkilöistä on rokotettu yli 30 prosenttia, ei se silti ole näkynyt juurikaan tartuntojen määrissä. Tähän Nohynekin mukaan syynä on se, että tartuttavimmat henkilöt ovat 20–50-vuotiaita, joista noin 20 prosenttia on rokotettu.
– Jos katsoo ikäryhmä kohtaisesti näitä kattavuustilastoja, niin kaikista tärkein tieto on se, että kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevat, eli yli 70-vuotiaat ja lääketieteellisesti riskiryhmät ovat jo rokotettu erittäin hyvin.
Tarvitseeko tulevaisuudessa kaikki ihmiset säännöllisesti rokotuksen? Katso ylhäällä olevalta videolta ylilääkäri Hanna Nohynekin haastattelu kokonaisuudessaan!