Valtava joulukuusi vilkkuu ja kimaltelee kilpaa yövalaistuksessa kohoavan Colosseumin kanssa. Kaduilla myydään paahdettuja kastanjoita ja ravintoloiden ulkopöydissä tuikkivat jouluvalot. Vatikaanin edustalla kaksi mustiin pukeutunutta nunnaa kantaa suurta joulutähteä ja näyteikkunoissa on esillä erikokoisia Jeesus-vauvoja jouluseimeä varten.
Mikä olisikaan historiallisesti sopivampi paikka viettää joulua kuin joulun synnyinkoti, Rooma? Muinaisen Saturnalia-juhlan perinteistä monet ovat säilyneet nykypäivään asti.
Nykypäivän italialainen joulu on sekoitus uskonnollisuutta ja kaupallisuutta. Katolisessa Italiassa joulun uskonnollinen puoli näkyy parhaiten paavin pitämässä joulumessussa ja joka kotia koristavassa jouluseimessä. Se voi olla pieni rasia tai kokonainen alppikylä tähtitaivaineen, eläimineen ja taloineen. Ulkotiloissa olevia, näyttäviä jouluseimiä pääsee ihailemaan esimerkiksi Pietarinaukiolla ja Espanjalaisilla portailla.
Seimeä lukuunottamatta italialaiset käyttävät joulukoristeita kuitenkin maltillisesti. Joulukuusi on useimmiten muovia, tai sen voi korvata pieni pöytäkuusi. Italialaisessa joulussa tärkeintä eivät olekaan koristeet, vaan ruoka ja yhdessäolo. Koko suku kokoontuu yhteen sekä aattona että joulupäivänä, ja joululounas venyy iltaan asti.
Italiassa ei ole erityisiä jouluruokia, vaan ruokapöydän antimet vaihtelevat alueesta ja perheestä toiseen. Aattona menu koostuu yleensä kalaruoista, mutta 25. päivä tarjolla on todennäköisesti lihaa. Aterian kruunaavat panettone- tai pandoro-kakku ja torrone-makeiset. Joulun makuihin ja tuoksuihin kuuluvat myös pähkinät ja kuivatut hedelmät sekä tuoreet appelsiinit ja mandariinit.
Pikkujouluilla oikeaan tunnelmaan
Suomalaisen joulutunnelman luominen Roomaan on haasteellista, kun aurinko paistaa taivaan täydeltä ja nurmikkokin on vihreä. Itselleni se kuitenkin syntyy aidosta joulukuusesta, isovanhemmilta perityistä joulukoristeista ja suomalaisesta kolmiokyntteliköstä. Pipareita ja glögiä saa onneksi Ikeasta ja suomalaisia joululauluja voi kuunnella internetin kautta Jouluradiosta.
Onneksi Roomasta löytyy myös muita, jotka haikailevat lanttulaatikon ja jouluverhojen perään. Koti-ikävää lievitetäänkin yhdessä muiden ulkosuomalaisten kanssa pikkujouluilla. Myös Rooman Suomi-Seura järjestää vuosittain pikkujoulut, joiden aikana pääsee kuuntelemaan italialaissuomalaisten lasten ja suomea opiskelevien italialaisten aikuisten laulamia joululauluja.
Aattoa ja joulupäivää juhlin italialaisten appivanhempieni luona. Paikalle saapuvat myös mieheni veli ja sisko omine perheineen ja mahdollisesti myös tätejä, setiä ja serkkuja, joten pieni asunto on täynnä väkeä. Kun mahat on täytetty ja lahjat vaihdettu, otetaan esiin korttipakka. Kuuluivathan uhkapelit jo Saturnalia-juhlaankin.