"Ruoan hinnoissa siirrytään uudelle tasolle" – näistä syistä ruoka on nyt niin kallista

Luonnonvarakeskus kertoo ruoan hintojen nousun pohjautuvan perustavanlaatuisiin muutoksiin ruokamarkkinoilla. Tavalliselle kuluttajalle ruoan kallistuminen näkyy etenkin liha-, vilja- ja maitotuotteissa.

Ruoan kallistumisen syynä ovat muun muassa lannoitteiden ja energian kallistuminen.

– Ruoan tuotantokustannukset ovat nousseet. Maataloudessa rehujen hinnat ovat nousseet ja energian kallistuminen näkyy kaikessa, toteaa Luken tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio.

Sika- ja siipikarjantuottajat eniten ahdingossa

Ruoan hinnan kallistuminen on näkynyt jo viime vuonna, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kiihdyttänyt hintoja. Viljapohjaisissa tuotteissa sekä sika- ja siipikarjatuotteissa ruoan hinnan kallistuminen näkyy selkeimmin. Viljapohjaisia rehuja kuten auringonkukka-, soija ja rapsesta tehtyjä rehuja käytetään eläintuotannossa.

Ukraina sekä Venäjä ovat suuria viljan ja öljykasvien tuottajia. Viljatuotteiden hintaan vaikuttaa myös se, että monet leipomot käyttävät kaasua energiatuotannossaan.

Maailmanlaajuinen muutos

– Kyllä tämä on globaali muutos, joka näkyy Suomen sekä omassa tuotannossa että tuontituotteissa. 

Karikallion mukaan ruoan hintojen nousu näkyy päätuotteissa kuten viljatuotteissa, lihatuotteissa ja maataloustuotteissa. Teollisuus on avannut sopimusneuvotteluja, jotta tieto hintojen noususta saadaan nopeammin välitettyä kuluttajalle asti. 

– Kyllä on odotettavissa, että kesällä ja syksyllä nähdään voimakasta ruoan hinnan nousua.

Karikallio arvioi, että hinnat nousevat koko loppuvuoden ja ensi vuoden alunkin. 

Laskeeko ruoan hinta entiselleen?

Karikallion mukaan kysymykseen siitä, laskeeko ruoan hinta enää takaisin, on vaikea vastata.

– Kyllä näkisin, että siirrymme uudelle tasolle ruoan hinnassa. Ruoan tuotannossa ja markkinoilla on tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia. Kustannuksen nousut ovat pysyviä, koska ratkaisuja ei löydy nopeasti.

Energian ja lannoitteiden kallistuminen vaikuttaa maatalouteen

Hintojen nousuun vaikuttavat energian ja lannoitteiden hintojen nousu. Alkuvuodesta esimerkiksi kahvi, kala ja vihannekset kallistuivat. Tähän vaikutti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, kun öljy- ja valkuaiskasvien tuonti Venäjältä loppui.

Luke arvioi, että maatilayritysten keskimääräinen kannattavuus jää viime vuoden tasolle. Kustannusten nousu vaikuttaa erityisesti eläntiloihin, kuten sika- ja siipikarjatiloihin.

Täydennysvalkuaisrehua on tuotu erityisesti Venäjältä, ja korvaavaa vientiä ei ole kehitetty. Hyökkäyssota vaikuttaa etenkin rapsi-, auringonkukka- ja soijarouheen tuontiin. Nämä ovat tärkeitä eläintuotannossa. Myös Suomen omavaraisuus viljantuotannossa on heikentynyt.

Kustannuskriisi vaikuttaa ennen kaikkea eläintuotannon kannattavuuteen ja lihan kulutukseen.

Lue myös:

    Uusimmat