"Ruokitte vain ongelmaa" – älä tekstaa nuorelle kesken koulupäivän

Arkiset tavat keskittymiskyvyn kohtalona 8:09
KATSO MYÖS: Tunnistatko itsesi? ADT on omilla elintavoilla hankittu keskittymisvaikeus: "Keskittymiskyky on hapertunut"

Vanhempien ei pitäisi viestitellä nuorelleen turhanpäiväisistä aiheista kesken koulupäivän.

Sosiaalisen median ja snäppi-streakkien tenho on monilla vanhemmilla tiedossa. Puhelinta syytetään nuorten huomiokyvyn pilaajaksi, mitä se toki toisinaan onkin, mutta uutistoimisto AP:n mukaan vikaa on myös vanhemmissa: he eivät nimittäin itsekään malta olla viestittelemättä lapsilleen kesken päivän.

"Haetteko lapseni matikantunnilta, jotta voin kertoa hänelle jotakin turhanpäiväistä..."

Jatkuvasti pörräävät puhelimet ja kellot tuovat päivän aikana kotiväeltä viestejä, jotka eivät ole välttämättömiä, uutistoimiston haastattelemat asiantuntijat toteavat.

– Jos tulisit kouluun ja sanoisin "haetteko lapseni matikantunnilta, jotta voin kertoa hänelle jotakin turhanpäiväistä", sanoisimme "ei", opinto-ohjaaja Erin Rettig vertaa haastattelussa.

"Lakatkaa olemasta yhteydessä"

Koulun henkilökunta toivoisikin vanhemmilta apua puhelimen seireenikutsun lannistamisessa. Lapselle voi esimerkiksi kertoa, ettei päivän aikana viestitetä kotiin mitään, mikä ei ole aidosti tärkeää. Jos tällaisia viestejä tulee, ne tulisi jättää huomiotta.

– Kun lapsesi tekstailee asioita, jotka voivat odottaa, kuten "saanko mennä Brettille yöksi viiden päivän päästä", älä vastaa. Lakatkaa olemasta yhteydessä, ruokitte vain ongelmaa, puhelinvapaiden koulujen asiaa ajavan Phone-Free Schools Movementin perustaja Sabine Polak kommentoi.

Rettigin mukaan vanhemmat eivät anna lasten olla itsenäisiä edes koulupäivän aikana, vaan kyselevät heidän olinpaikkaansa, tunnelmia ja jopa koenumeroita kesken päivän. Kun vanhemmalta voi pyytää lupaa, apua tai neuvoa kaikkeen, oma ongelmanratkaisukyky saattaa jäädä käyttämättä. Mikäli apua ei saisi viestillä, olisi pakko keksiä ratkaisu itse tai kysyä neuvoa esimerkiksi opettajalta.

"Vanhemmat eivät osaa päästää irti, mutta heidän täytyisi tehdä niin"

Kun nuori ottaa puhelimen esiin vastatakseen vanhemman viestiin, samalla aukeaa ovi somen ja muiden sovellusten häiriöille. Opettaja Joe Clement anookin vanhempia lopettamaan viestittelyn koulupäivien aikana. Moni tottui koronapandemian aikana jatkuvaan kontaktiin, joka nyt täytyisi unohtaa.

– Kutsumme tätä digitaaliseksi napanuoraksi. Vanhemmat eivät osaa päästää irti, mutta heidän täytyisi tehdä niin, Clement sanoo.

Katso myös: Kiire ole vain tunne – jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa: "Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla" 

Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa:"Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla" 2:10
Miten aivoja pitäisi hoitaa? Miksi vapaa-aikakaan ei välttämättä rentouta?

Lähde: AP

Lue myös:

    Uusimmat