Ruotsalainen kommodori kehottaa ruotsalaisia varautumaan Venäjän laajenevaan reviiriin: "Tarvitsemme kaikkia ystäviä, jotka vain saamme"

Ruotsalainen kommodori varoittaa Venäjän kasvaneista mahdollisuuksista laajentaa reviiriiän Itämeren alueella.

Venäjälle voi avautua uusi kultainen tilaisuus ryhtyä parantamaan omaa asemaansa Itämerellä ja Pohjolassa, varoittaa kommodori (evp) Lars WedinSvenska Dagbladetin julkaisemassa vieraskynäkirjoituksessa.

Aukus kääntää "pelilaudan", Ruotsin varauduttava

Wedinin mukaan Ruotsin tulisi kiihdyttää omaa varustautumistaan ja varautua siihen, että Britannian ja Yhdysvaltojen läsnäolo Ruotsin lähialueilla heikkenee uuden Aukus-puolustusyhteistyösopimuksen myötä.

– Australian, Britannian ja Yhdysvaltojen puolustusliitto kääntää koko turvallisuuspoliittisen pelilaudan – myös Ruotsille. Liitto osoittaa selvästi, miten Yhdysvallat priorisoi kehitystä Etelä-Kiinan merellä, Wedin kirjoittaa.

– Myös Britannia mitä ilmeisimmin kasvattaa läsnäoloaan (Tyynenmeren) alueella. Tulos: Yhdysvaltojen ja Britannian läsnäolo Ruotsin maailmankolkassa vähenee olennaisesti.

"Venäjälle voi yhtäkkiä avautua kultainen tilaisuus"

Wedin korostaa myös, kuinka Aukus-yhteistyö loi särön myös läntisten Nato-kumppaneiden keskinäisiin suhteisiin.

Kun Australia, Britannia ja Yhdysvallat kertoivat uudesta yhteistyöstä, merkitsi se samalla myös Ranskan ja Australian sukellusvenehankkeen romuttumista.

Ranska on kokenut tulleensa liittolaistensa pettämäksi. Se kutsui kotiin Washingtonin ja Canberran suurlähettiläät.

– Venäjälle tämä lännen suhteiden säröytyminen sekä Kiina-prioriteetin kasvu Britanniassa ja Yhdysvalloissa tarkoittaa oman liikkumatilan kasvamista Euroopassa. Venäjälle voi yhtäkkiä avautua kultainen tilaisuus parantaa omaa strategista asemaansa Pohjolassa ja Itämerellä.

"Tarvitsemme kaikkia ystäviä, jotka vain saamme"

Ruotsille on Wedinin mukaan tärkeintä ylläpitää transatlanttisia suhteita, mutta epävarmuus on nyt kasvanut.

– Presidentti Joe Bidenilla on sama käsitys kuin edeltäjällään Donald Trumpilla, että Kiina on ykkösprioriteetti – hän vain tasapainoilee enemmän sanoissaan. Yhdysvaltain päätös osoittaa myös, että maa on valmis jyräämään läheisen liittolaisen ilman ennakkovaroitusta. Tämä Ruotsin pitää ymmärtää, Wedin toteaa ja huomauttaa, etteivät Ruotsi ja Yhdysvallat ole liittolaisia.

Wedinin mielestä Ruotsin pitäisikin alkaa muuttaa nihkeää suhtautumistaan EU:n yhteiseen puolustukseen.

– Ruotsin turvallisuuspolitiikan on korkea aika alkaa heijastella realismia. Meidän pitää lopettaa EU:n yhteisen puolustuksen vastustus. Me tarvitsemme kaikkia ystäviä, joita me vain saamme. Mutta loppu viimein voimme luottaa vain itseemme – ja ehkä pohjoismaisiin naapureihimme.

Kommodori Wedin, 74, aloitti uransa Ruotsin merivoimissa 1960–1970-lukujen taitteessa, mutta siirtyi asiantuntijatehtäviin 1990-luvun alussa. Ne veivät hänet ensin neuvonantajaksi ETYKiin, Ruotsin ulkoministeriöön, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajaksi ja EU:n sotilasesikuntaan Brysseliin.

Wedin on myös Ruotsin kuninkaallisen sotatieteen akatemian jäsen.

Lue myös:

    Uusimmat