Ruotsissa Lundin kaupungissa kokeillaan ohjelmaa, jossa entisille Isis-taistelijoille ja muille äärijärjestöistä ja -ajattelusta irtautuneille tarjotaan asunto ja muita etuja henkilöiden kotouttamiseksi takaisin osaksi yhteiskuntaa. Asiasta kertoo yleisradioyhtiö Sveriges Radio. Myös Suomessa ollaan varauduttu Isisin riveistä palavien taistelijoiden vastaanottamiseen.
Lundin kaupungin viranomaisten mukaan kiistanalaisella ohjelmalla pyritään estämään jihadistien palaaminen takaisin ääriaatteiden pariin. Ajatuksena on pyrkiä sopeuttamaan henkilöt takaisin osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa.
Kaupungin edustaja Anna Sjöstrand totesi yleisradioyhtiö Sveriges Radion haastattelussa maanantaina, että vaikka ehdotettuja kotouttamiskeinoja on pidetty kyseenalaisina, esimerkiksi juuri Isisin hylänneisiin tulisi suhtautua samalla tavalla kuin järjestäytyneestä rikollisuudesta tai uusnatsipiireistä irti pyristelleisiin ihmisiin.
– Kun aihe otettiin esille, ajattelimme, että hyvä jumala, miten me hoitaisimme tämän. Aika pian kuitenkin tajusimme, että meidän tulisi toimia tässä samalla tavalla. Tämä on huoli siinä missä muutkin.
– On paljon kannattavampaa kotouttaa henkilö takaisin osaksi yhteiskuntaa kuin jättää heidät oman onnensa nojaan.
Lundissa kaavaillun hankkeen toteutusta on kaavailtu myös muissa kaupungeissa, Malmössä, Borlängessä ja Örebrossa.
Myös Suomessa varauduttu
Myös Suomi on varautunut terroristijärjestö Isisin riveistä takaisin Suomeen palaaviin taistelijoihin.
Hallitus hyväksyi uuden väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyohjelman viime huhtikuussa.
Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo, että toimenpideohjelmassa on päätetty toimintamallien kehittämisestä taistelutantereilta palaajien kanssa toimimiseksi. Nyt tätä työtä tehdään työryhmässä, jonka puheenjohtajana Mankkinen toimii.
Mankkinen kertoo, että kun henkilö palaa esimerkiksi Isisin alueelta Suomeen, viranomaiset selvittävät ensin, onko henkilö syyllistynyt rikoksiin.
– Jos saamme viitteitä siitä, että henkilö on syyllistynyt alueella rikoksiin, käynnistyy oikeusprosessi. Mikäli merkkejä rikoksista ei ole tai kyseessä on lapsi, selvitämme hänen tilanteensa noin muuten.
– Otamme selvää esimerkiksi siitä, onko hän traumatisoitunut ja tarviiko hän terveydenhuoltoon tai mielenterveyteen liittyvää tukea.
Mankkisen mukaan tavoitteena on, että henkilöt, jotka eivät ole syyllistyneet sota-alueilla rikoksiin pääsisivät Suomessa lopulta kouluun tai töihin.
Selvästi radikalisoituneita autetaan irtautumaan ääriajattelusta esimerkiksi Radinet-hankkeen tai vankiloissa toteutettavan Exit-ohjelman puitteissa.
– Pyrimme luomaan edellytykset sille, ettei henkilö jää yhteiskunnan ulkopuolelle.
Suomeen palannut vain yksittäisiä taistelijoita
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Keskisuomalainen-lehdelle heinäkuussa, että yksittäisten Isis-taistelijoiden tiedetään jo palanneen Suomeen.
Kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen mukaan Suomeen on palannut Isisin alueilta viimeisen vuoden aikana vain noin 20 ihmistä.
– Nämä eivät kaikki kuitenkaan ole systemaattisesti juuri taistelijoita, vaan joukossa on kaikenlaista porukkaa.
Mankkinen kertoo, että Suomesta taistelualueille lähtevien määrä on pysytellyt viimeisen vuoden aikana suhteellisen pienenä.
– Tämän hetken tilanne on ollut niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa jo pidemmän aikaa se, että ihmiset eivät enää matkusta taistelualueille. Joitain yksittäistapauksia kuitenkin on.
Suomessa ja muualla Euroopassa kuitenkin varaudutaan Mankkisen mukaan Isisin kaatumiseen ja sen mahdollisesti aiheuttamaan uuteen tilanteeseen.
– Jos siellä Daesh sortuu, niin silloin lähtevät alueilta niin taistelijat kuin muutkin ihmiset. Tähän varaudutaan kaikissa länsimaissa.