Viranomaiset vakuuttavat olevansa valmiita vierastaistelijoiden mahdolliseen paluuseen – "Palaajien määrät toistaiseksi paljon luultua pienempiä"

Viimeisen terroristijärjestö Isisin hallitseman alueen uskotaan kukistuvan lopullisesti lähipäivinä. Samalla keskustelu vierastaistelijoiden paluusta kotimaihinsa on kiihtynyt. Sisäministeriön mukaan viranomaiset ovat Suomessa valmiita taistelijoiden mahdolliseen paluuseen.

Suomessa on arvioitu, että Syyrian konfliktialueille on matkustanut ainakin noin 80 ihmistä. Määrä voi olla kuitenkin tätä isompikin. Nyt heistä noin 20 on palannut Suomeen ja saman verran on arvioiden mukaan kuollut taisteluissa.

– Näiden palaajien määrät ovat tähän mennessä olleet paljon pienempiä mihin olimme valmistautuneet. Nyt sitten yksi ryhmä, jotka pyrkivät sieltä pois ovat naiset lapsiensa kanssa. Pieniä lapsia kuolee nälkään ja sairauksiin, niin osa äideistä haluaa sieltä pois, sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Näiden varsinaisten vierastaistelijoiden osalta on vaikeampi sanoa miten he toimii. He tietävät, että kun he palavaat sieltä niin me pyritään saaman heidät oikeuteen vastaamaan teoistaan, Mankkinen jatkaa.

"Voivat aiheuttaa uhkaa" 

Suojelupoliisin mukaan palaajat voivat aiheuttaa Suomessakin uhkaa.

– Pahimmillaan he voivat aiheuttaa uhkaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle kohonneen terroriuhan myötä. Osa palaajista voi myös pyrkiä edistämään radikaalin ideologiansa leviämistä ja vahvistamaan radikaaliverkostoja, vaikka he eivät itse muodostaisi suoraa terrori-iskun uhkaa, Supon nettisivuilla kirjoitetaan.

Taistelijoita ja heidän toimijaan on seurattu tiiviissä yhteistyössä muiden maiden viranomaisten kanssa, ja sisäministeriö sanookin olevansa valmis mahdollisten palaajien saapuessa.

– Kun he tulevat Suomeen meillä on tietoo minkälaisia ihmisiä, mitä ovat tehneet ja miten toimia heidän kanssaan. Sytteeseen ne, jotka joutuu sinne, ja muut muiden toimien piiriin, Mankkinen luettelee.

Mankkisen mukaan palaaviin naisiin tulee lähtökohtaisesti suhtautua samalla tavalla kuin miehiinkin ja pyrkiä tutkimaan ovatko he syyllistyneet rikoksiin. Palaavien lasten osalta valtiolla on muun muassa YK:n lasten oikeuksien sopimuksen ja lasten suojelulain kautta suurempi velvollisuus huolehtia heistä.

– Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuodesta. Peruslähtökohta on se, että nämä lapset pääsisivät traumaattisen kokemuksen yli ja pääsisivät irti siitä väkivaltaiselta ja radikaalista ajattelusta. 

Lue myös:

    Uusimmat