Ruotsalaiselle sensaatiopelaajalle esitettiin raju kysymys SM-liigasta – "Ei pidä paikkaansa"

Max Lindroth kertoi mietteitään Tulosruudussa.

TPS-puolustaja Max Lindrothia ei tunnettu Ruotsissa tehokkuudestaan, mutta Suomessa tahti on ollut historiallisen tehokasta. Kaksi eri hattutemppuennätystä Liigassa rikkonut ruotsalainen kertoo, mitä ajattelee Suomen ja Ruotsin pääsarjojen välisistä eroista.

TPS:n Max Lindroth on noussut tällä kaudella yhdeksi SM-liigan puhutuimmista pelaajista kahden peräkkäisen hattutemppunsa ansiosta. Tilastoja tarkastelemalla historiallisen tempun tekeminen on yllättävää, sillä Lindrothin parhaidenkin kausien maalimäärät pystyy laskemaan yhden käden sormilla. Ruotsalaisen maaliennätys kotimaassaan on nimittäin vaatimaton neljä osumaa. 

Lindrothilla on selitys muodonmuutokselleen.

– Minulla on täällä ihan erilainen rooli, kuin mitä minulla on ollut aikaisemmin. Ruotsissa ja SHL:ssä pelasin paljon alivoimaa ja muiden kärkiketjuja vastaan – yritin saada hyökkäyspeliä nollattua, kun taas täällä minulla on hyökkäävä rooli. Pelaan ylivoimaa ja yritän luoda paikkoja, Lindroth kertoo. 

Lindroth kertoo, että hän on aina ollut mielestään hyvä hyökkäyssuuntaan, mutta aina sellaista roolia ei ole ollut tarjolla.

– Olen edelleen pohjimmiltani sama pelaaja kuin aikaisemmin. Olin aikaisemmin hyökkäävä pelaaja, mutta en saanut tehdä sitä SHL:ssä. Piti vain ottaa se rooli, mikä oli tarjolla. Olin hyvä puolustuksessa, mutta se ei tuntunut enää mukavalta. Väsyin siihen.

Sitten Suomesta tuli tarjous.

– (TPS:n pelaajakoordinaattori Tomi) Kallio soitti, ja tarjosi hyökkäävämpää roolia täällä Turussa, ja se tuntui minulle hyvältä seuraavalta askeleelta.

Siirto kannatti. Viime kaudella pisteitä syntyi 13 ottelussa 5+8=13, ja tällä kaudella pistetehtailu on vain kiihtynyt.

– Olen erittäin iloinen ja kiitollinen että sain tilaisuuden, mutta myös että käytin sen hyväkseni.

Suomi vai Ruotsi parempi?

Ruotsin SHL-sarjaa pidetään yhtenä Euroopan parhaista, ja ehkä yleisesti hieman SM-liigaa laadukkaampana sarjana. Kun vain neljän maalin mies tulee Ruotsista Suomeen ja pamauttaa maalinteon osalta historian kirjat uusiksi, herää kysymys, että onko maiden sarjojen välillä sittenkin hieman isompi ero Ruotsin hyväksi.

Pelataanko Suomessa huonompaa jääkiekkoa?

– Ei pidä paikkansa. Ruotsin kiekon taso on vähän parempi, mutta ero ei ole suuri, Lindroth sanoo.

Lindrothin mielestä SHL ja SM-liiga eroavat toisistaan tietyissä asioissa.

– Ruotsissa pelissä on enemmän rakennetta ja peli on enemmän puolustusvoittoista. Täällä (Suomessa) pelataan enemmän edestakaisin, peli avautuu enemmän ja tulee enemmän maalintekotilanteita, Lindroth pohtii.

– Jää on myös pienempi monilla paikkakunnilla, mikä muuttaa peliä.

Isoin ero on ruotsalaisen mukaan roolituksissa.

– Taitavuustaso on Suomessa korkea. Kaikissa joukkueissa on kaksi taitavaa ketjua. Ruotsissa kaikki neljä ketjua pelaavat saman systeemin mukaan ja niiden pitää olla hyviä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Suomessa roolitetaan mielestäni enemmän.

Edellisestä hattutempusta todella pitkä aika

Lindroth kirjoitti jo viime kaudella historian kirjat uusiksi, kun hän teki neljä maalia SaiPan verkkoon. Silloin hänen tekemänsä hattutemppu syntyi vain reilussa yhdeksässä minuutissa, mikä on SM-liigan ennätys, eli nopein koskaan tehty hattutemppu.

Tällä kaudella on syntynyt aikaisemmin mainitut kaksi hattutemppua peräkkäisissä peleissä, mikä on myös historiallinen suoritus, sillä koskaan aikaisemmin yksikään puolustaja ei ole SM-liigan historiassa kyseiseen temppuun pystynyt.

Ruotsalainen häkeltyy muistellessaan niiden syntyä. 

– Herranjumala, se tuntui erityiseltä.

– Lauantain pelin jälkeen olin todella väsynyt. Sillä viikolla oli paljon tapahtumia, mutta tulen muistamaan sen lopun elämääni.

Lindroth ei edes tiennyt toisen hattutemppunsa jälkeen tehneensä jotain historiallista. Suorituksen erityislaatuisuus kuitenkin selvisi melko nopeasti.

– Sain kuulla siitä. Monet laittoivat viestiä, ja se oli mahtavaa.

Kun puhutaan puolustajasta, joka on nyt takonut Suomessa jo kolme hattutemppua vain 21 ottelun aikana, voisi kuvitella, että samanlaista jälkeä olisi syntynyt esimerkiksi juniorivuosina. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut kovin montaa kertaa. Yhden tapauksen Lindroth sentään muistaa.

– Ehkä joskus 12-13 vuotiaana kun pelasin Boråsissa, tein Nässjötä vastaan 3 tai 4 maalia. Mutta en koskaan ole tehnyt samaa aikaisemmin aikuisten tasolla.

Katso Lindrothin tekemät peräkkäiset hattutemput alla olevilta videoilta.

TPS-puolustaja Max Lindroth hurjana – iski hattutempun HPK:n verkkoon 2:06
Kauden ensimmäinen hattutemppu syntyi HPK:n verkkoon.

TPS:n Max Lindroth uskomattomassa vireessä – hattutemppu jo toisessa ottelussa peräkkäin 2:13
Kauden toinen hattutemppu syntyi heti peräkkäisessä ottelussa Ässien verkkoon.

Lue myös:

    Uusimmat