SM-liigan jättänyt Markus Nurmi takoo nyt tulosta kiekkohullussa kaupungissa – menestyksen salaisuus kuin Raimo Helmiseltä lainattu

Markus Nurmi tulikuumana Ruotsissa – näin syntyi jo kauden kuudes maali 1:03
Markus Nurmi tulikuumana Ruotsissa – tässä syntyy yksi alkukauden seitsemästä osumasta

Ruotsin pääsarjaan SHL:ään siirtynyt Markus Nurmi on tehnyt väkevää tulosta Luulajan ykköskentässä. Hyökkääjä tykästyi välittömästi uuden seuransa pelityyliin, joka muistuttaa hänestä muutaman vuoden takaista Raimo Helmisen TPS:n sapluunaa.

Maalirohmuksi osoittautunut Nurmi, 26, on joukkueen sisäisen pistepörssin kärkipaikalla. Hän on takonut peräti seitsemän maalia. Se on toiseksi eniten koko SHL:ssä. Tehopisteitä on kaikkiaan 10. Nurmen aiemmat meriitit, muun muassa pudotuspelien pistepörssin voitto, ovat yksinomaan SM-liigasta. 

Luulajalla menee lujaa. Nippu on koko SHL:n kärjessä yhdeksän kierroksen jälkeen. 

Tähän mennessä Nurmen pääsarjaura on koostunut yhtä AHL-kautta lukuunottamatta peleistä TPS:n paidassa. 

Värikkään viime sesongin jälkeen turkulaishyökkääjän ulkomaanoptio laitettiin täytäntöön.

– Lähdin haastamaan itseäni. Ajattelin, että jos pelkästään Turussa pelaan, niin se olisi ollut liian helppo ratkaisu. On kiva nähdä jotain muutakin, Nurmi sanoo MTV Urheilulle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kiekkoilija nousi viime kaudella isosti otsikoihin, kun hän toi saamansa törkyviestit julkisuuteen. Kentällä provosoivassakin roolissa paikoitellen viihtyvä Nurmi kertoi saaneensa yksittäisen vierasottelun jälkeen jopa tappouhkauksia sosiaalisessa mediassa

Nurmi oli myös ottavana osapuolena joulukuussa, kun Kärpissä surullisenkuuluisalla piipahduksellaan pyörähtänyt Nick Ritchie takoi häntä kahdeksan ottelun pelikiellon arvoisesti

Parin vuoden takaiselta AHL-reissulta tuttuja ongelmia viihtyvyyden suhteen ei ole Ruotsissa ollut. Noin 80 000 asukkaan Luulaja on vienyt heti alkukaudesta mennessään. 

– Jääkiekkohullu kaupunki. Keskikokoinen ja viihtyisä paikka. Vielä ei ole ollut kylmääkään. Jokainen peli on ollut loppuunmyyty, ja kiekko näkyy katukuvassa. Kaikki halukkaat eivät pääse edes katsomaan pelejä, Nurmi tunnelmoi. 

Luulajan kotihalli vetää hieman yli 6 000 katsojaa. 

– Tiesin, että täällä on hyvä tunnelma, mutta kun ensimmäisessä kotipelissä luistelin jäälle, niin kyllä siinä kylmät väreet tuli. Ihan kauhea mekkala. Halli on hyvän kokoinen. Aika täydellinen tähän kaupunkiin.

Maaleja takonut tulokas on otettu Luulaja-kannattajien keskuudessa avosylin vastaan. Hyökkääjän nimeä on huudettu kotiotteluissa antaumuksella. 

– Se tuntuu hyvältä, eihän siitä voi muuta sanoa. Huikea tuolla on pelata. Ei ole tuollaista meininkiä ennen uralla ollut.

Uran ennätysvauhdissa

Nurmi on tehnyt parhaalla SM-liigakaudellaan 20 maalia. 40 pisteen rajaa Suomessa useamman kerran kolkutellut kiekkoilija on saanut Liigaa kovemmassa SHL:ssä startin, joka uumoilee jopa uran ennätyslukemia.

Mistä mainio vire johtuu?

– Hyvin on treenattu. Jääkiekko on sellaista, että välillä uppoaa ja välillä ei. Nyt on sattunut menemään. Ei se aina helppoa ole, Nurmi kuittaa kummempia analysoimatta.

Kesällä 2023 Turussa harjoittelua varjosti loukkaantuminen. Siitäkin huolimatta hän sijoittui joukkueen pistepörssissä toiseksi Viljami Marjalan jälkeen.

– Viime kesä (2023) ei ollut kovin hääppöinen, en ollut näin hyvässä kunnossa kuin nyt. 

Hyökkääjä on pelannut viime aikoina ykkösvitjassa yhdessä Tapparasta tutun Anton Levtchin ja KHL-Jokereita monta vuotta edustaneet Brian O´Neillin kanssa. Kolmikon roolitus on mennyt nappiin, Nurmi toteaa.

Ruotsissa vapauksia kaukalossa

Kun puhe kääntyy sarjakärjen pelitapaan, Nurmi nostaa pöytään esimerkin muutaman vuoden takaa. Hänen mielestään Luulaja pelaa juuri nyt samantyylistä kiekkoa, kuin Raimo Helmisen hopea-TPS kaudella 2020–2021. Nurmi kehuu yhtäläisyyksiä, ja painottaa erikseen viihtyneensä tätä nykyä SaiPaa käskevän Helmisen alaisuudessa Turussa. 

– Peli perustuu täällä aktiivisuuteen. Aina mennään päälle niin, että vauhdit pysyvät, jotta keretään omiinkin päin. Ei ole sellaista kyttäämistä yhtään.

SM-liigassa pääosin toisin keinoin peliä toteuttanut Nurmi on päässyt SHL:ssä vapauksien makuun.

– Suomessa puhutaan paljon, että laiturin täytyy hakea omalla kaistallaan ja pysyä siellä. Täällä saa mennä ristiinkin ja tilaa haetaan suoraan vauhtiin, kunhan ollaan samassa rytmissä. Kiekon saa helpommin hyvään vauhtiin, kun ei pysähdellä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

MTV Urheilu jututti hiljattain Nurmen viime kauden joukkuekaveria, SM-liigassa ennätyksiä rikkonutta puolustajaa Max Lindrothia, joka jakoi yllättävän näkemyksen Suomen ja Ruotsin pääsarjojen eroista. SHL on pitkään mielletty SM-liigaa vauhdikkaammaksi sarjaksi. 

Lindrothin mukaan Liigassa mennään SHL:ää hanakammin päästä päähän, ja maalintekotilanteitakin on tarjolla enemmän. Nurmi ei kysyttäessä täysin allekirjoita ruotsalaistähden puheita. Otanta on turkulaishyökkääjän osalta toki vasta pieni.

– Kyllä me ainakin haluamme mennä koko ajan. Ruotsissa pitää luistella paljon enemmän mitä Liigassa. Se on mun mielipide.

Luulajan seuraava ottelu on kalenterissa torstaina. Se kohtaa alavireisesti kautensa aloittaneen Växjö Lakersin. 

Lue myös:

    Uusimmat