Ruotsalaisselvitys: Yli puolet suodatinpusseista sisältää liikaa lyijyä – vain yksi tuote sai puhtaat paperit

1:01img
Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Katso videolta vastaukset yleisimpiin kahvimyytteihin.
Julkaistu 24.11.2020 07:55

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ruotsalainen kuluttajalehti Råd & Rön löysi yhdeksästä yleisesti käytetystä suodatinpussista raja-arvot ylittäviä lyijypitoisuuksia.

Råd & Rön tutki 15 suodatinpussia ja löysi huolestuttavia lyijymääriä yhdeksästä niistä. Vain yhdessä suodatinpussissa ei ollut ollenkaan lyijyä. Kyseessä oli Lidlin oman Bellarom-merkin valmistama Coffee Filters -suodatinpussimalli.

Lyijypitoisuuden testaamiseksi suodatinpussit leikattiin ja laitettiin vesihauteeseen, minkä jälkeen lyijytasot mitattiin. Lehti vertasi määrää juomaveden raja-arvona pidettyyn lyijypitoisuuteen, joka on 10 mikrogrammaa litrassa. Testatuista suodatinpusseista yhdeksän ylitti tämän määrän.

Joitain tutkituista suodatinpusseista myydään myös Suomessa, mutta tutkijat havaitsivat vertailussaan, että Ruotsista ostetuissa suodatinpusseissa on suurempi lyijypitoisuus kuin muissa maissa.

Tutkitut suodatinpussit on listattu alle järjestyksessä eniten lyijyä sisältäneistä tuotteista vähinten lyijyä sisältäneisiin.

  • Coop Extra valkaisematon – 21,1 mikrogrammaa litrassa (µg/l)
  • Fixa (Axfood) valkaisematon – 16,8 µg/l
  • Fixa (Axfood) valkaistu – 12,5 µg/l
  • Melitta, Gourmet Intense – 12,4 µg/l
  • Coop, valkaistu – 11,1 µg/l
  • Ica, valkaisematon – 11,0 µg/l
  • Melitta Natura – 10,8 µg/l
  • Eldorado (Axfood) – 10,8 µg/l
  • Ica Basic – 10,7 µg/l
  • Ica valkaistu – 9,6 µg/l
  • Melitta Gourmet – 8,9 µg/l
  • Bellarom (Lidl) Filter papers – 8,2 µg/l
  • Melitta Original, valkaisematon – 6,7 µg/l
  • Bellarom (Lidl) Coffee Filters – ei havaittua lyijyä

LUE MYÖS: Yleinen moka pilaa kahvin maun – älä vain tee tätä virhettä

Lyijy voi aiheuttaa keskushermostovaikutuksia lapsilla

Ruotsin elintarvikeviraston riskiarvioija Salomon Sand ei pidä havaittuja tasoja akuutteina. Sand kuitenkin toteaa, että koska ruoan kautta ihmiselimistöön päätyvän lyijyn määrää tulisi vähentää, tulisi myös kahvinkeitossa käytettyjen suodattimien sisältää mahdollisimman niukasti lyijyä.

Ruokavirasto kertoo, että Suomessa korkeimmat lyijypitoisuudet löytyvät lyijyllä saumatuista säilykeruoista ja mehuista, saastuneilla alueilla kuten ampuradalla kasvaneista sienistä, vanhoista viineistä, sisäelimistä sekä pesemättömistä lehtivihanneksista.

Lyijyä päätyy elintarvikkeisiin pääosin lyijypitoisesta pölystä, joka saastuttaa maan lähellä olevia kasvin osia sekä juurikasveja. Lisäksi lyijyä voi päätyä elintarvikkeisiin metallisulatoista, akkuteollisuudesta sekä saastuneilta paikoilta. Lyijyhauleilla ja luodeilla ammuttujen eläinten liha sisältää myös lyijyä.  

Lyijy aiheuttaa lapsilla keskushermostovaikutuksia, kuten käyttäytymishäiriöitä, ikääntymismerkkien aikaistumista sekä älykkyysosamäärän heikentymistä. Lyijyä kertyy luihin, maksaan ja munuaisiin, joissa se voi aiheuttaa vaurioita. Erityisen herkkiä altistumiselle ovat sikiöt ja lapset. Eniten altistuvat tupakoijat, sillä tupakka sisältää lyijyä.

Suomalaisen aikuisen arvioitu lyijynsaanti elintarvikkeista on 17 mikrogrammaa vuorokaudessa.

LUE MYÖS: Kynän tökkäys voi jättää iholle jäljen vuosiksi – tässä syy

LUE MYÖS: Miksi suussa maistuu veri? Lääkäri kertoo, mistä metallinen maku suussa johtuu: "Aluksi voi pohtia maalaisjärjellä ymmärrettäviä asioita"

Lähteet: Råd & Rön, Aftonbladet, Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Myrkylliset aineet