Kristerssonin mukaan Vilnan huippukokous olisi luonnollinen ympäristö päätökselle tai ainakin jonkinlaiselle ilmoitukselle Ruotsin Nato-jäsenyydestä.
Ruotsista tullee sotilasliitto Naton jäsen, mutta Turkin asettamalla aikataululla, arvioi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson. Pääministeri päivitti Ruotsin Nato-tilannetta toimittajille maan suurlähetystössä Washingtonissa Yhdysvalloissa.
Kristerssonin mukaan vain Turkki tietää, milloin se voisi mahdollisesti olla valmis tekemään päätöksen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Pääministeri painotti, ettei mikään ole varmaa sen suhteen, milloin Ruotsin liittymisestä sotilasliiton jäseneksi voitaisiin ilmoittaa.
Kristersson tapasi Yhdysvaltain-visiitillään presidentti Joe Bidenin, joka painotti Ruotsin olevan kallisarvoinen liittolainen Yhdysvalloille ja vahvistavan sotilasliittoa. Hän toisti myös tukensa Ruotsin Nato-jäsenyydelle.
Kaksikon keskiviikkoinen tapaaminen kesti noin tunnin. Kristerssonin lisäksi kokouksessa olivat uutistoimisto TT:n mukaan paikalla Ruotsin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henrik Landerholm, ulkoministeri Tobias Billström ja Ruotsin Yhdysvaltain-suurlähettiläs Karin Olofsdotter. Bidenin rinnalla olivat muun muassa kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, Yhdysvaltain Ruotsin-suurlähettiläs ja useita kansallisen turvallisuusneuvoston työntekijöitä.
Lue myös: Ruotsin pääministeri vierailulla Valkoisessa talossa – Biden: "Tuemme täysin Ruotsin Nato-jäsenyyttä"
"Erittäin tärkeä päivä Ruotsille"
Ruotsin pääministeri kuvaili tapaamisensa Bidenin kanssa olleen erittäin hyvä.
– Tämä oli erittäin hyvä ja tärkeä päivä Ruotsille, koska se korostaa myös maailmalle, että USA arvostaa panostamme paljon, sanoi Kristersson.
Kristersson lisäsi, että Ruotsilla, Suomella ja Turkilla on torstaina Brysselissä yhteinen kokous, johon osallistuu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Lisäksi Vilnan Nato-huippukokouksen alle on suunnitteilla muita tapaamisia eri toimijoiden kanssa.
Vilnan huippukokous järjestetään jo ensi viikolla, eikä Turkki ole antanut mitään viitteitä siitä, että maa olisi valmis muuttamaan näkemyksiään Ruotsin Nato-jäsenyyden osalta. Viime viikolla Tukholmassa nähty Koraanin poltto on voinut myös vaikuttaa Turkin halukkuuteen pehmittää kantojaan.
Turkki on Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin ehtona toistuvasti vaatinut muun muassa sellaisten ihmisten luovutusta Turkkiin, joilla väitetään olevan yhteyksiä kurdien PKK-järjestöön. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä.
Lue myös: SVT: Ruotsissa halutaan nyt polttaa Koraanin lisäksi myös Toora ja Raamattu – poliisille jätetty useita lupahakemuksia
Erdogan: Mielenosoitukset mitätöivät edistysaskeleet
Ruotsin mukaan maa on vastannut Turkin vaatimuksiin, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tuoreet kommentit tuntuivat jälleen lisäävän epävarmuutta Ruotsin Nato-jäsenyyden osalta.
Erdoganin mukaan Ruotsin lainsäädäntömuutokset terrorismin torjumiseksi ovat olleet oikea suunta. PKK:n tukijoiden julkiset mielenosoitukset ovat kuitenkin turkkilaispresidentin mukaan mitätöineet Ruotsin ottamat askeleet.
Turkin ulkoministeri Hakan Fidan torjui tiistaina ajatuksen siitä, että Naton huippukokous asetettaisiin jonkinlaiseksi takarajaksi Ruotsin jäsenyyden ratifioimiselle.
Päivää myöhemmin Fidan puhui puhelimitse Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Ulkoministeriön edustajan lausunnon mukaan Blinken painotti Fidanille Naton yhtenäisyyden tärkeyttä ja rohkaisi Turkkia tukemaan Ruotsin liittymistä Natoon.
Turkin lisäksi Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi on tekemättä vain Unkarilta.
Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre ei ole sanonut, onko Biden aikeissa ottaa suoraan yhteyttä kollegoihinsa Turkissa ja Unkarissa ennen Vilnan huippukokousta.
Kristersson: Jäsenyysilmoitus Vilnassa mahdollinen
Kristersson ei ole kuitenkaan luopunut toivosta, että Ruotsista voisi tulla Naton uusi jäsen, kun Nato-maat kokoontuvat Vilnaan 11.–12. heinäkuuta.
Kristerssonin mukaan huippukokous olisi luonnollinen ympäristö päätökselle tai ainakin jonkinlaiselle ilmoitukselle Nato-jäsenyydestä. Hänen mukaansa Ruotsilla on vahva tuki, jota tapaaminen Bidenin kanssa alleviivaa.
– Realistinen arvioni on, että se (ilmoitus jäsenyydestä) olisi hyvä asia ja täysin mahdollista, mutta Ruotsi ei voi tehdä päätöksiä, joita vain muut maat voivat tehdä, sanoi Kristersson uutistoimisto TT:lle tavattuaan Bidenin keskiviikkona.
Pääministeri ei kuitenkaan arvioinut, miten Nato-jäsenyys voisi käytännössä järjestyä ensi viikolla. Kristerssonin mukaan vain Turkki voi tehdä päätöksen.
– En aio spekuloida. Moni maa kokee, että Vilna olisi luonnollinen hetki tehdä ilmoitus, ja mielestäni olemme osoittaneet, että sen ilmoituksen pitäisi nyt olla, että Ruotsista tulee Naton täysi jäsen, sanoi Kristersson.