Turkki suostunut edistämään Ruotsin Nato-jäsenyyttä – Kristersson: "Hyvä päivä Ruotsille"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi myöhään maanantai-iltana tiedotustilaisuudessa, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on suostunut edistämään Ruotsin Nato-jäsenyyttä "mahdollisimman pian". 

Tiedotustilaisuutta edelsi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Turkin presidentti Erdoganin tapaaminen. 

Stoltenbergin mukaan Turkin ja Ruotsin välillä on päästy sopuun Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Unkari on sanonut ratifioivansa jäsenyyden, kunhan Turkki on hyväksynyt sen. 

Erdogan on sitoutunut edistämään Ruotsin Nato-ratifiointia, ja jäsenhakemus toimitetaan parlamentin ratifioitavaksi, kertoo STT. Stoltenberg ei ryhtynyt tiedotustilaisuudessaan ottamaan kantaa Turkin parlamentin ratifiointiaikataulusta.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa yhtä aikaa viime vuoden toukokuussa.

Kristersson: Hyvä päivä Ruotsille

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoo, että "tämä on hyvä päivä Ruotsille", ja kertoo maan ottavan suuren askelen kohti Nato-jäsenyyttä.

Ruotsin ja Turkin uudessa kahdenvälisessä turvallisuusformaatissa on määrä keskittyä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja terrorismiin, Kristersson kertoo. Tämän lisäksi Suomi, Ruotsi ja Turkki jatkavat yhä kolmikantaisia tapaamisiaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on pitänyt toistuvasti esillä terrorismia syynä sille, miksi se ei ole ollut valmis ratifioimaan Ruotsin hakemusta.

Kristersson kertoi muun muassa uudesta keskusteluformaatista Vilnassa tiedotustilaisuudessaan sen jälkeen, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli kertonut Turkin presidentin Erdoganin aikovan viedä Ruotsin jäsenyyden Turkin parlamentin ratifioitavaksi. 

Stoltenberg kertoi asiasta neuvottelujen päätteeksi myöhään maanantai-iltana Vilnassa, jossa alkaa tiistaina Naton huippukokous. Stoltenberg ei ryhtynyt tiedotustilaisuudessaan ottamaan kantaa Turkin parlamentin ratifiointiaikatauluun.

Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Stoltenbergin mukaan hänellä oli rakentava tapaaminen Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Erdoganin kanssa.

Stoltenbergin mukaan Ruotsin liittyminen Natoon on hyödyllistä tänä kriittisenä aikana.

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi sanoneensa usein, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsin jäsenyyttä.

– Nyt olemme yhden selkeän askeleen lähempänä sen toteutumista. Ruotsin kanssa koko liittouma on voimakkaampi, Niinistö kirjoittaa.

Terrorismin vastainen työ jatkuu Ruotsin jäseneksi tulon jälkeenkin

Neuvottelujen jälkeen julkaistussa lehdistötiedotteessa sanottiin, että Ruotsi ja Turkki ovat työskennelleet tiiviisti yhdessä vastatakseen Turkin oikeutettuihin turvallisuushuoliin.

– Osana tätä prosessia Ruotsi on tarkistanut perustuslakiaan, muuttanut lakejaan, laajentanut terrorismin vastaista yhteistyötä PKK:ta vastaan ja aloittanut uudelleen aseiden viennin Turkkiin. Ne ovat kaikki toimia, jotka määriteltiin kolmikantamuistiossa.

Lehdistötiedotteen mukaan sekä Ruotsi että Turkki ovat yhtä mieltä siitä, että terrorismin vastainen yhteistyö jatkuu senkin jälkeen, kun Ruotsista on tullut Naton jäsen.

Ruotsi ja Turkki ovat myös sopineet lisäävänsä taloudellista yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat