Ruotsi lopettaa Nord Stream -tutkinnan

Ruotsi tai ruotsalaiset eivät tutkinnan mukaan linkittyneet räjähdyksiin, joten syyttäjä päättää tutkinnan.

Ruotsi lopettaa Nord Stream -maakaasuputkien räjähdyksien tutkinnan, kertoo maan syyttäjälaitos lehdistötiedotteessa.

Syyttäjä Mats Ljungqvist kertoo tiedotteessa, että Ruotsin tutkinnan osalta päätarkoituksena on ollut muun muassa selvittää, oliko putkien sabotaasissa mukana ruotsalaisia tai tehtiinkö putkille vahinkoa Ruotsin alueelta käsin. Ruotsalaistutkinnassa epäilty rikos on ollut törkeä tuhotyö.

Viranomaisten mukaan heille on syntynyt hyvä ymmärrys tapahtumista. Heidän mukaansa Ruotsi tai ruotsalaisia ei ollut mukana teossa, joten tutkinta on Ruotsin osalta syytä päättää, sillä Ruotsin oikeuslaitoksella ei ole toimivaltaa asiassa.

–  Tutkinta on ollut systemaattinen ja perusteellinen. Muiden asioiden ohella olemme esimerkiksi tutkineet laivojen liikkeitä selvittääksemme mitä tapahtui, kertoi Ljungqvist tiedotteessa.

Hän kuitenkin totesi, ettei voi salassapitosyistä avata tutkinnan lopputulemia lisää, kuten ei myöskään mahdollisia epäiltyjä Ruotsin tutkinnassa.

Aiemmin Ljungqvist kertoi, että vaikka syyllistä ei saataisi selville, kaikki todisteet viittaavat valtiolliseen toimijaan.

Saksan tutkinta jatkuu

Kolme neljästä Nord Stream 1:n ja Nord Stream 2:n maakaasuputkesta rikkoutui Tanskan ja Ruotsin talousalueen vesillä tapahtuneissa räjähdyksissä toissa syksynä. 

Ruotsalaistutkintaa on tehty läheisessä yhteydessä saksalaistutkinnan kanssa. Ljungqvistin mukaan Saksan tutkinta jatkuu edelleen.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi asiaa keskiviikkona sanomalla, että Venäjä seuraa mitä Saksa tekee, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Tanskan poliisi ilmoitti keskiviikkona, että sen tutkinta jatkuu ja että se arvelee pystyvänsä antamaan lisätietoja "lyhyen ajan kuluessa", Reuters kirjoittaa.

Syyllisestä ei varmuutta

Ruotsi ja Tanska ovat todenneet kaiken viittaavan siihen, että räjähdykset aiheutuivat tahallisesta teosta.

Vahvimmat epäilyt suuntautuivat alussa Venäjään.

Marraskuussa yhdysvaltalainen Washington Post ja saksalainen Spiegel kuitenkin uutisoivat, että sabotaasia olisi koordinoinut ukrainalainen upseeri.

Lue myös:

    Uusimmat