Ruotsi on ottamassa asevelvollisuuden takaisin käyttöön. Puolustusministeri Peter Hultqvist pitää asevelvollisuuden palauttamista välttämättömänä.
– Asetamme etusijalle vahvan kansallisen puolustuksen rakentamisen ja yhteistyön syventämisen muiden maiden kanssa, Hultqvist sanoo uutistoimisto TT:lle.
Jos hallitus päättää palauttaa asevelvollisuuden, tulevana kesänä kutsuntoihin kutsutaan noin 13000 nuorta, joista noin 4000 valitaan ensi vuonna alkavaan peruskoulutukseen. Kutsunnat koskisivat sekä miehiä että naisia.
Hultqvistin mukaan palvelukseen valitaan ensisijaisesti miehiä ja naisia, joilla on todellista halua ja kiinnostusta suorittaa asepalvelus.
Asepalveluksen kesto olisi alkuun 11 kuukautta. Ruotsin puolustusvoimien mukaan tavoitteena on houkutella asevelvollisia jäämään puolustusvoimien palvelukseen sen jälkeenkin. Lisäksi Ruotsi on valmis nostamaan palvelukseen otettavien määrää maailmantilanteen mukaan.
Asiantuntija: Enemmän kaivattaisiin
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan Stefan Ringin mukaan maan pitäisi kouluttaa huomattavasti enemmän asevelvollisia kuin kaavaillut 4000 vuodessa. Puolustusvoimilla ei kuitenkaan ole kouluttajia tai tiloja suuremman määrän kouluttamiseen.
– Nykyinen (asevelvollisten) määrä ei ole niinkään todellinen tarve, vaan sopeutumista siihen, mikä kyetään toteuttamaan, Ring sanoo.
Ruotsin nykyinen puolustus on Ringin mukaan mitoitettu lähinnä kansainvälisiin tehtäviin. Koko Ruotsin puolustaminen vaatii hänen mukaansa aivan erilaista joukkojen määrää.
Ring määrittelee Ruotsista kuusi tärkeää strategista aluetta, muun muassa suurkaupungit Tukholma, Malmö ja Göteborg, joiden jokaisen puolustamiseen tarvittaisiin kokonainen prikaati tukijoukkoineen.
– Tämä tarkoittaa kuusi kertaa 10000-15000 sotilasta eli aletaan lähestyä 100000:tta, Ring sanoo.
Hänen mukaansa Ruotsin puolustusvoimien vahvuus pitäisi siis kaksinkertaistaa nykyisestä.
– Se on ilman muuta realistista ja tarpeellista.
Mallia länsinaapurista
Puolustusvoimien henkilöstöjohtajan Klas Eksellin mukaan vapaaehtoisia ja asevelvollisia kohdellaan tasavertaisina asepalveluksessa. Eksell sanoo, että puolustusvoimien mielestä asevelvollisuuden palauttaminen olisi erinomainen päätös.
SVT:n haastattelussa Hultqvist sanoo, että Ruotsin järjestelmää kehitetään muistuttamaan Norjaa, jossa käytössä on asevelvollisuuden ja ammattiarmeijan yhdistelmä.
Ruotsi luopui kutsunnoista ja velvollisuudesta asepalvelukseen kesällä 2010. Sitä ennen asevelvollisuusjärjestelmää oli jo supistettu 1990-luvulta alkaen, ja esimerkiksi vuonna 2007 asepalvelukseen otettiin kahdeksan prosenttia ikäluokasta.