Mistä on kyse Naton alaesikunnassa, jota havitellaan Suomeen?

Naton maavoimien alaesikuntaa havitellaan Suomeen.

Viimeisen viikon aikana on noussut esille Naton maavoimien alaesikunta, jota havitellaan Suomeen. Puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi torstaina, että Suomi on kertonut Natolle halukkuudestaan saada maavoimien alaesikunnan eli alajohtoportaan Suomeen.

Taustalla on Naton uudistaminen tilanteessa, jossa sotilasliittoon tulee pitkästä aikaa uusia jäseniä: jo jäseneksi otettu Suomi ja ovenkahvassa yhä roikkuva Ruotsi.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtavan tutkijan Matti Pesun mukaan on mahdollista, että Natossa siirrytään pikkuhiljaa takaisin kohti vanhaa kylmän sodan mallia, jossa on alueellinen johtoporras ja sen alla taktisempia tiettyihin puolustushaaroihin keskittyviä alajohtoportaita.

Tällä hetkellä Suomi on sijoitettuna Tanskan ja Baltian maiden kanssa muun muassa Itämereen keskittyvään Hollannin Brunssumin johtoportaaseen. Tulevaisuudessa Suomen kaavaillaan olevan Yhdysvaltojen Norfolkin johtoportaan alla.

– Se on Natolle sotilaallisesti kaikkein tarkoituksenmukaisinta, että Pohjoismaat, Yhdysvallat ja Britannia kuuluvat Norfolkin esikunnan alle. Tähän perustuen sitä asiaa edistetään jatkuvasti, kertoo puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkö Janne Kuusela.

Alajohtoporras toimisi sananmukaisesti johtoportaan alapuolella. Todennäköisesti muutama kymmenen upseeria suunnittelisi Naton maavoimien sodanaikaista toimintaa jonkin Suomen Puolustusvoimien hallintoyksikön yhteydessä.

Kuuselan mukaan alajohtoportaassa voitaisiin myös sovittaa yhteen Suomen ja Naton puolustussuunnitelmia.

Voitaisiin johtaa laajoja kokonaisuuksia

Alajohtoporras kykenisi johtamaan laajoja maavoimien joukkokokonaisuuksia Suomen alueella, jos Naton viides artikla aktivoituu.

Pesu arvioi Suomelle olevan keskeistä, että maasta kyettäisiin johtamaan selvästi isompia joukkokokonaisuuksia kuin mihin Suomi tällä hetkellä kykenee.

Pesu arvioi, että Suomea potentiaalisesti puolustavat joukot rakentuisivat Nato-maiden ja kumppaneiden nykyisen yhteistyön pohjalle. Joukkoja voisi olla Ruotsista, Norjasta, Britanniasta ja ehkä Yhdysvalloista. Pesu viittaa maaliskuun Nordic Response -harjoitukseen, jossa Nato-maat ja kumppanit harjoittelevat liittokunnan kykyä siirtää joukkoja pohjoiseen Suomen, Norjan ja Ruotsin alueille.

– Siinähän ruotsalainen joukko-osasto siirtyy Suomen komentoon.

Pesun mukaan alajohtoportaan sijainnissa on osaltaan kyse liittolaismaan vaikutusvallasta.

– Suomi on kuitenkin selvästi tällä alueella suurin maavoimatoimija, se on jotenkin ehkä Suomen edun mukaista, että Suomi saa siinä vahvan äänen.

Pesu sanoo, että tärkeintä kuitenkin on, että Naton johtamiskapasiteetti vahvistuu.

Pohjoismaista koordinaatiota

Pesun mukaan Suomi tuskin olisi tullut ulos tämän aiheen kanssa, jos asioiden kehittyminen Suomen toivomaan suuntaan näyttäisi täysin epätodennäköiseltä. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että Suomi, Ruotsi ja Norja ovat keskustelleet keskenään ja saavuttaneet yhteisymmärryksen työnjaosta.

– Norja on tullut aktiivisesti jo ulos pian puolentoista tai kahden vuoden ajan ilmavoimien ja ilmajohtoportaan saralla. Nyt Ruotsi on puhunut enemmän merellisistä toiminnoista ja merivoimien johtamisesta, ja Suomi tuli nyt ulos tämän maavoimapuolen kanssa, sanoo Pesu.

Lue myös:

    Uusimmat