Ruotsin hiihtofiaskossa hämmentäviä piirteitä – Isometsältä havainto Iivo Niskasen keskeytyksestä

Maastohiihdon maailmancupin päättäneistä 20 kilometrin vapaan yhteislähdöistä nousi puheenaiheeksi välineongelmat. Naisten puolella ne iskivät koko Ruotsin joukkueeseen, miehissä sama osui Iivo Niskaseen. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä seurasi tapahtumia osittain hämillään. 

Yllättynyt hän oli erityisesti Ruotsin naisten joukkueen sukelluksesta. Jonna Sundling jäkitti kuin ihmeen kaupalla neljänneksi, vaikka hän jäi lopputaistelun laskuissa kuin seisomaan. 

Frida Karlssonin sauvojen katkeaminen oli yksi lisäpiikki lihassa, ja hänen takanaan koko tähtikatras romahti. 

– Nämä oli huonoimmat sukseni koskaan, tuloslistan sijalta 35 löytynyt Maja Dahlqvist pamautti. 

Emma Ribom (33:s) vertasi välineitään hiomapaperiin. 

Isometsä vastaa hieman huvittuneena, kun häneltä tiedustelee pääaihetta naisten kisasta. 

– Ruotsalaiset mokasivat täydellisesti.  

– Kysymyksessä on kuitenkin se paras naisten joukkue. Ja jälki on tuollaista, joten se virhe näkyi aika rajusti.

Farssista tekee erityisen se, että olosuhde oli tasainen ja helppo. Lisäksi Falun on ruotsalaisten kotikenttä. 

– Todellakin erikoista. Oli kuitenkin aurinkoinen, helpohko keli. Ja miesten kisassa ruotsalaisilla oli hyvä suksi. 

– Olisiko ollut joku suksen kuviointi, mikä on mennyt sitten täysin pieleen? Sekin tuntuu kyllä hassulta, Isometsä pyörittelee tietämättä lopullista totuutta. 

Siinä missä Ruotsin naiset menivät ojaan joukolla, kisansa keskeyttäneen Iivo Niskasen kohdalla kyse oli todennäköisesti yksittäisestä hudista. 

Esimerkiksi 11:nneksi tulleella Remi Lindholmilla oli tv-kuvien perusteella hyvä suksi, ja samaa kommentoi Perttu Hyvärinen (25:s) Viaplayn haastattelussa.

Niskanen sanoi Viaplaylle, että suksitestin jälkeen tapahtui "jotain selittämätöntä". 

– Kyllä suomalaiset ovat olleet voitelun ja kuvioinnin suhteen ihan hyvässä tilanteessa, Isometsä toteaa Suomen huollosta viitaten tulostasoon. 

– Jokainen urheilija valitsee itse suksensa, tekee ne päätökset. On täysin normaalia, että siellä tulee yksittäisiä virheitä.

– Paljon eriskummallisempaa oli se Ruotsi. He missasivat koko joukkueen.

"Loppukiriä ei oikein ole"

Kisojen voittajat eivät yllättäneet. Naisissa ykkönen oli maailmancupin valloittanut Jessie Diggins, miehissä kauden seitsemän ykkössijan putkeen päättänyt Johannes Hösflot Kläbo

Kun nousuosuudet olivat lyhyitä, ja radalla oli pitkiä ja kasaavia laskuja, Isometsän mukaan "kupletin juoni oli nopeasti selvä". 

Kansainvälisestä porukasta Norjan Gjöran Tefre, 29, yllätti kakkossijallaan Kläbon takana. Tefrellä oli aiemmin vyöllä vain kuusi maailmancupin normaalimatkan starttia, näistä paras tulos 23. sija tammikuulta 2020. 

– Se oli piristävä yllätys, vaikka se olikin norjalainen, Isometsä hymähtää.

Suomalaisista Kerttu Niskanen oli viides, Krista Pärmäkoski kuudes ja Johanna Matintalo täydensi naisten rintaman 12. sijallaan. 

– Olihan se ihan pirteätä menemistä, Isometsä summaa. 

– Normaalisti Matintalo on kuitenkin vapaan kisassa siellä 30. sijan tienoilla. 

Remi Lindholm ylsi 11:nneksi. Se on miehelle uran toiseksi parasta maailmancupissa. 

– Erinomainen suoritus. Hänenkin ongelmansa on se, kuten usein suomalaisten kohdalla, että sitä loppukiriä ei oikein ole. Sitten kun massakiri tulee, se palkintosija ei ole realismia. 

– Miten älyttömän huonosti se Amerikan-kiertue menikään Lindholmilta, ja sitä ennenkin, oikeastaan koko vuosi sieltä Östersundista saakka. Hän oli Suomen mestaruuskisoissa helmikuussa 11:s, ja nyt maailmancupissa 11:s. Vire on siis pikkuhiljaa löytymässä, vaikka kausi on hänelle ollut varmasti pettymys. Kehitysloikkaa ei tullut, Isometsä lisää. 

Sijat 5, 6, 11 ja 12 vapaan kisasta. Ei jokapäiväistä herkkua suomalaisille. 

– Sehän meni kisana ihan hyvin suomalaisittain! Ja koko Falun oli positiivinen päätös kaudelle, asiantuntija summaa viitaten neljään palkintosijaan. 

Lue myös:

    Uusimmat