Hiihdossa itkuinen suomalaisepisodi – Jari Isometsä siteeraa Matti Nykästä

Tulosruutu: Kerttu Niskanen viides Trondheimissä

Trondheimin maailmancup-viikonlopun päättänyt naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailu tarjosi suomalaisittain ilahduttavan annin ohella surullisen hetken, kun keskeyttänyt Jasmi Joensuu kyynelehti hiihtämispäätöstään. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä siteeraa Matti Nykästä.

Jasmi Joensuu keskeytti sunnuntain kilpailun kuuden kilometrin paikkeilla. Hän kyynelehti tilannettaan tämän jälkeen Viaplayn haastattelussa.

Perjantain kisan (sprintin) jälkeen keuhkot ottivat vähän osumaa. Olisi vain pitänyt tajuta olla hiihtämättä, Joensuu sanoi.

Joensuu hiihti perjantaina vapaan sprintin karsinnassa toiseksi ja oli kilpailun lopputuloksissa 17:s. Joensuu oli aiemmin joulukuussa sairastanut koronataudin.

Vaikka Joensuu suomi tämänpäiväistä kisaamaan lähtemistä, Jari Isometsä ei moiti hiihtäjää päätöksestään.

– Tietysti sprintin karsinta meni hyvin ja varmaan erävaiheessakin hän tunsi olevansa ihan ok. Kisoja on tarjolla ja edellinen kisa perjantaina meni kuitenkin ihan kohtuullisesti. Urheilija vain on toiveikas ja veri tahtoo vetää ladulle. Ei siitä voi Jasmia syyttää, Isometsä sanoo ja lisää, että jälkiviisas on helppo olla.

Isometsä huomioi Joensuun myös maininneen sprintin jälkeen, ettei korona ollut jättänyt pahempia jälkiä.

– Urheilija ajattelee, että jokainen tsäänssi on mahdollisuus, ja lähtee kokeilemaan, jos ei tunnu erityisen huonolta, kuten Johanna Matintalo tunsi tänään jo verryttelyssä, että ei pysty, Isometsä sanoo edesmennyttä mäkihyppylegenda Matti Nykästä siteeraten.

"Täysin kiinni otettavissa"

Kerttu Niskanen ylsi Trondheimin viikonlopun parhaaseen suomalaislopputulokseen sunnuntain perinteisen kisan viidennellä tilallaan. Isometsä luonnehtii sitä Niskaselta "ihan asialliseksi suoritukseksi", jotakuinkin samanmoiseksi vedoksi kuin Rukalla maailmancup-kauden alussa vastaavan kisan seitsemäs sija.

– Ei ollut kuin parikymmentä sekuntia palkintopallille. Se on jollakin tapaa iso ero, mutta hyvänä päivänä ja hyvällä suksella se on täysin kiinni otettavissa.

Kokeneen asiantuntijan silmä on havainnut, että Niskasen hiihtämisessä näkynyt "selkeä väkinäisyys" on poistumassa.

– Se ei ole vieläkään sitä, mitä se on parhaimmillaan. Tietysti Tourilla on tarkoitus olla parhaimmillaan. Suunta on oikea, Isometsä viittaa seuraavaksi vuodenvaihteessa edessä olevaan kiertueeseen.

Isometsä kokee Niskasen saaneen tärkeitä myönteisiä signaaleja.

– Nyt jos tähän olisi ladannut oikein huonon hiihdon, olisi monenlaisia ajatuksia joulutauon aikana. Ainakin harjoittelurauhaa tämä kisa Kertulle toi. Nyt tähän hyvä parin viikon harjoittelujakso, niin ollaan pelissä mukana.

Isometsä arvioi tällä erää Niskasen pystyvän Tour de Skillä taistelemaan perinteisen matkoilla palkintokorokesijoituksista ja naputtelemaan sijoituksia viiden–kuuden kärjessä.

"Hirveitä vaihteluita"

Suomalaisnaisten päivän rupeamasta Isometsä toteaa muuten, että suksen osalta ei oltu joukkueenakaan "ihan pihalla".

– Kerttu oli viides, Anne Kyllönen 22:s. Ne ovat heille tällä hetkellä aika normaaleja sijoja.

Ruotsalaiset sen sijaan mokasivat asiantuntijan arvion mukaan voitelussa muita suuremmin.

– On jännä, miten nähdään hirveitä vaihteluita. Kun joku onnistuu, se ei tarkoita ollenkaan sitä, että onnistuisi seuraavana päivänä. Ruotsalaiset olivat eilen todella hyviä suksella. Tänään Ebba Anderssonin suksi ei luistanut mihinkään.

Eilisen suvereeni ruotsalaisvoittaja sijoittui tänään kolmanneksi.

Carlin jysäytys

Kilpailun voitti Saksan Victoria Carl 20 sekunnin erolla Yhdysvaltain Rosie Brennaniin. Voitto oli Carlille uran ensimmäinen maailmancupissa – viime viikonloppuna hän oli saavuttanut ensimmäisen henkilökohtaisen palkintokorokesijoituksensa oltuaan Östersundissa 10 kilometrin vapaan kisassa kolmas.

Carlin voitto yllätti myös Isometsän.

– Rukalla hän oli kuudes perinteisellä ja Östersundissa hän oli palkintopallilla. Tiesi, että keulapään hiihtäjä ja top-6-hiihtäjä hän on varmasti, mutta oli yllätys, että voittaa ja voittaa vielä noin ylivoimaisesti. 

– Olihan Victoria Carlin hiihtäminen terävää. Mutta yllätyshän tuo voitto oli kaikille. Veikkaan, että ei hirveästi ollut vedonlyöjiä, jotka tuon olisivat veikanneet.

Isometsä huomioi muutoinkin Saksan onnistuneen voitelussa tänään "erinomaisen hyvin".

– Eihän eilisen perusteella Ebba Andersson voinut hävitä tuota kisaa, mutta hän hävisi sen tänään huoltokopilla.

Lue myös:

    Uusimmat