Ruotsin MM-rallille dramaattinen päätös – Hyundain taktikointi saveen: "Voi hyvänen aika"

Ruotsin MM-ralli päättyi dramaattisiin tapahtumiin viimeisellä erikoiskokeella, Uumajan Power Stagella.

Pätkällä alkoi tapahtua, kun Pierre-Louis Loubet'n M-Sport Fordista nousi savu ja ranskalaiskuljettaja joutui pysähtymään.

Loubet'n jouduttua pysähtymään tien sivuun hetkellisesti oli auki, putoaisiko hän jopa rallin kokonaistilanteessa kuudennelta sijaltaan.

Ranskalainen menetti pysähdykseensä lopulta yli kaksi minuuttia, mutta se ei ollut liikaa, vaan hän pysyi Hyundain Esapekka Lapin edellä rallin kuudennella sijalla. Loubet ajoi kuitenkin pysähdyksensä jälkeen ilman turvavöitä, mistä voi seurata vielä sakot.

Katso tilanne ylälaidan videolta.

Seitsemänneksi sijoittunut Lappi hävisi Loubet'lle lopulta 1.43,4 minuuttia. Lauantaina kokemansa rengasrikon myötä mahdollisuudet rallin kärkisijoihin menettänyt Lappi voitti Power Stagen ja kuittasi siitä viisi lisäpistettä.

Power Stagen kärkiviisikon muodostivat Lapin ohella järjestyksessä Toyotan Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä, M-Sport Fordin Ott Tänak ja Hyundain Craig Breen.

Breen löikin Neuvillen

Koko rallin voitti Ott Tänak. Hyundain Craig Breen ja Thierry Neuville puolestaan sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi, mutta eri järjestyksessä kuin talli oli toivonut. Hyundai otti ennen päätöspätkää Breenille tarkoituksella aikataulumyöhästymisestä seuranneen 10 sekunnin aikarangaistuksen, jotta irlantilainen saatiin pudotettua juuri Neuvillen, koko MM-sarjan ajavan kuljettajan, taakse. Kun Neuville kuitenkin sortui virheisiin viimeisellä erikoiskokeella, Breen nousi hänen edelleen Ruotsin MM-rallin kakkoseksi.

Kaksikkoa erotti lopulta 1,3 sekuntia. Rallin voittanut Tänak päihitti Breenin 18,7 sekunnilla. Kalle Rovanperä oli neljäs.

Se, ettei Hyundain taktikointi kantanutkaan lopulta tallin haluamaan lopputulokseen, nauratti C Moren asiantuntijaa Jari Ketomaata. Myös ilmeet Hyundain pilttuussa olivat näkemisen arvoisia.

Katso ja kuuntele reaktiot episodiin alla olevalta videolta.

Ott Tänak nousi koko MM-sarjan kärkeen. Hänellä on kahden rallin jälkeen 41 pistettä. Kalle Rovanperä on toisena kolmen pinnan päässä ja Thierry Neuville kolmantena, yhdeksän pistettä Tänakia perässä.

Ruotsin MM-rallin lopputulokset:

SijaKuljettajaTalliAika/ero

1.

Ott Tänak

M-Sport

2:25:54,5

2.

Craig Breen

Hyundai

+18,7

3.

Thierry Neuville

Hyundai

+20,0

4.

Kalle Rovanperä

Toyota

+25,1

5.

Elfyn Evans

Toyota

+1.24,0

6.

Pierre-Louis Loubet

M-Sport

+5.59,0

7.

Esapekka Lappi

Hyundai

+7.42,4

8.

Oliver Solberg

Skoda (WRC2)

+7.48,1

EK18: Umeå 2, Power Stage – (10,08 km)

Sija

Kuljettaja

Talli

Aika/ero

Power Stage -pisteet

1.

Esapekka Lappi

Hyundai

5:42,0

5

2.

Elfyn Evans

Toyota

+0,6

4

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+0,6

3

4.

Ott Tänak

M-Sport

+0,6

2

5.

Craig Breen

Hyundai

+0,8

1

6.

Thierry Neuville

Hyundai

+2,6

-

Lue myös:

    Uusimmat